2015/04/10

Deser kokosowy chia z malinami

Szybki, smaczny, lekki i bardzo zdrowy deser lub pomysł na śniadanie. Można go modyfikować według naszych upodobań i dostępności owoców w danym sezonie.



~Kokosowa chia~
  • 4 łyżki ziaren chia
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Ziarna chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy. Za pomocą trzepaczki wymieszać składniki. Wstawić do lodówki na 15 min. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 4 godz. lub na noc.

~Mus malinowy~
  • 250 gr malin świeżych lub mrożonych 
  • 1 łyżka syropu z agawy
Składniki wymieszać i zmiksować.
Do naczyń lub pucharków wyłożyć przetarte maliny, następnie na nie dodać warstwę budyniu z kokosową chia. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Coconut chia dessert with raspberries

Quick, tasty, light and very healthy dessert or breakfast. You can modify it according to our tastes and fruits that we have in the season.

~Coconut chia~
  • 4 tablespoons of chia seeds
  • 500 ml coconut milk
  • 2 tablespoons agave syrup or honey
Chia grains pour with coconut milk, add agave syrup. Using a whisk mix the ingredients. Refrigerate for 15 minutes. Shake again and refrigerate for approx. 4 hours. or overnight.

~Raspberry mousse~
  • 250 gr fresh or frozen raspberries
  • 1 tablespoon of agave syrup
Mix the ingredients.
To dishes or cups put sawn raspberries, then add a layer of pudding with coconut chia.
Bon Appetit.

5 komentarzy:

  1. Te nasiona robią furorę. Muszę w końcu je kupić i spróbować. Deser wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealny przepis - nic dodać, nić ująć. Do tego bardzo zachęcające zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi narobiłaś ochoty na maliny :D Oj, zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń