2015/04/22

Risotto z zielonym groszkiem, szpinakiem i miętą

Zielone, wiosenne danie. Risotto z dużą ilością warzyw i świeżych ziół. Bardzo ciekawy zróżnicowany smak, który idealnie się sprawdził i w zawrotnym tempie zniknął z talerzy.


Składniki:
  • 200 gr ryżu arborio lub canaroli
  • 1 seler naciowy
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 700-800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 400 gr mrożonego groszku
  • 100 gr sera Parmigiano 
  • 100 ml śmietanki 12%
  • sok z połowy cytryny
  • garść mini szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • liście mięty, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebule, seler naciowy, czosnek umyć, oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanej patelni do miękkości ok. 2 min. Dodać ryż i przesmażyć mieszając ok. 2 min. Wlać wino i pozostawić do całkowitego wyparowania. Następnie chochla za chochlą wlewać bulion, dając każdej porcji dobrze wsiąknąć do ryżu. Nie mieszać. 
Polowe mrożonego groszku zalać wrzątkiem i zostawić na 4 min. Następnie zmiksować  groszek na pure. Z ostatnią chochlą bulionu dodać tarty parmezan, śmietankę, garść szpinaku i pure z groszku. Przyprawić dodając sól, pieprz. Dokładnie wymieszać danie. Powinna powstać kremowa konsystencja. Dodać pozostały groszek, sok z cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu, posypując serem i listkami mięty.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Risotto with green peas, spinach and mint

Green and positively colorful dish. Risotto with plenty of vegetables and fresh herbs. Risotto has a very interesting, varied taste, and it very quickly dissapears from the plates.

Ingredients
  • 200 gr arborio rice or canaroli
  • 1 celery
  • 1 large shallot
  • 1 clove of garlic
  • 700-800 ml vegetable or chicken broth
  • 50 ml dry white wine
  • 400 gr frozen peas
  • 100 gr Parmigiano cheese
  • 100 ml cream 12%
  • juice of half a lemon
  • a handful of mini spinach
  • 4 tablespoons olive oil
  • mint leaves, salt, pepper
Preparation: onions, celery, garlic wash, clean and finely chop. Fry in hot pan until soft approx. 2 min. Add the rice and stir fry approx. 2 min. Pour in the wine and allow it to completely evaporate. Then ladle by ladle, pour the broth, giving each serving good soak rice. Do not mix.
Field of frozen peas pour with  boiling water and leave for 4 minutes. Then mix the peas on pure. On the last ladle of broth add grated Parmesan cheese, cream, a handful of spinach and pea puree. Season with salt and pepper. Mix the dish thoroughly. It should have a creamy texture. Add the remaining peas, lemon juice and mix everything thoroughly. Serve immediately, sprinkling with cheese and mint leaves.
Enjoy your meal.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam risotto ale coś mi nie wychodzi konsystencja, wszystko się za mocno skleja- muszę spróbować wg twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możliwe że zamało bulionu dodajesz. Risotto z jednej strony niby proste jest, ale trzeba nad nim czuwać w trakcie przygotowania i wiedzieć w którym momencie skończyć gotowanie, żeby uzyskać odpowiednia konsystencja nie za rzadka i nie za gęsta. Najważniejsze próbować i napewno się uda!! Dziękuje i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne risotto, fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń