2015/04/12

Pancakes na mącę kokosowej z miodem i owocami

Smaczne i bardzo zdrowe śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Wersja pancakes z mąki kokosowej są dość sycąca, idealnie smakują z ulubionymi dodatkami. 


~Składniki~
  • 55 gr mąki kokosowej
  • 80-100 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Za pomocą trzepaczki ubić olej kokosowy z syropem z agawy. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodać mleko kokosowe, mąkę, sodę oczyszczoną wymieszaną z sokiem cytrynowym oraz sól. Składniki dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron, do złocistego koloru. Podawać z jagodami, polane miodem lub syropem klonowym.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Coconut flour pancakes with honey and fruit

Tasty and very healthy breakfast or snack during the day. Coconut flour pancakes are quite satisfying, they perfectly taste with your favorite toppings.

~ Ingredients ~
  • Coconut flour 55 gr
  • 80-100 ml coconut milk
  • 3 eggs
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 2 tablespoons agave syrup or honey
  • 1/4 teaspoon lemon juice
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt

Using a whisk, beat coconut with agave syrup. Add one egg, stirring constantly. Then add the coconut milk, flour, baking soda mixed with lemon juice and salt. Mix the ingredients thoroughly.
Fry in hot pan, on both sides, until golden brown. Serve with berries, topped with honey or maple syrup.
Enjoy your meal.

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie i bardzo puchato ;) Bardzo lubię strukturę placków zrobionych z mąki kokosowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo!! Też lubie wypieki z dodaniem mąki kokosowej :))

      Usuń