2015/04/25

Marchewkowa zupa z ciecierzycą

Kremowa zupa z dodatkiem pysznie chrupiącej ciecierzycy i delikatnie wyczuwalnej kurkumy, która wzbogaca smak i podkreśla kolor. Smaczna, słodka i aromatyczna zupa zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.


~Składniki na zupę~
  • 700 gr marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka lub 300 gr ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól, pieprz według smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • świeży tymianek
~Składniki na chrupiącą ciecierzycę~
  • 1 puszka lub 300 gr ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 
  • 1/2 łyżeczki soli
Ugotowaną ciecierzycę wykładamy na sito. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawiamy ciecierzycę dodając paprykę wędzoną, sól i olej dokładnie mieszając. Wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200C ok. 30 min. W trakcie pieczenia co 10 min. otwieramy piekarnik wypuszczając parę i mieszamy ciecierzycę w celu równomiernego zapiekania.

Przygotowanie zupy: Obraną marchewkę, cebule, czosnek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej roślinny, wykładamy  warzywa i smażymy ok. 5 min. Dodajemy kurkumę i mieszamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy do miękkości warzyw. Za pomocą blendera miksujemy zupę. Zmiksowaną zupę podgrzewamy , przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Zupy nie zagotowujemy. Podajemy z chrupiącą ciecierzycą i tymiankiem.
Smacznego.

ENGLISH VERSION
Carrot soup with chickpeas



Creamy soup with crispy chickpeas and slightly noticeable turmeric, which enriches the flavor and highlights the color. Tasty, sweet and fragrant soup great such as for children and adults.

~Ingredients for the soup~
  • 700 gr carrots
  • 1 large onion
  • 1 tin or 300 gr cooked chickpeas
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • 2 liters of vegetable broth
  • salt and pepper according to taste
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • fresh thyme
~Ingredients for a crispy chickpeas~
  • 1 tin or 300 gr cooked chickpeas
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 teaspoon smoked paprika Pimenton
  • 1/2 teaspoon salt
Cooked chickpeas put at the screen. Then translate at a paper towel to dry. Put on a baking tray some baking paper. Season with smoked paprika adding chickpeas, salt and oil, mixing thoroughly. Put on baking sheet and bake in a preheated tp 200C oven for approx. 30 min. During baking every 10 minutes. open the oven releasing a vapor  and mix chickpeas for the evenly baking.

Prepare the soup: Peeled carrots, onions, garlic, cut into cubes. Pour into the pan vegetable oil, vegetables and fry approx. 5 min. Add the turmeric and mix vegetables. Pour the broth, add the cooked chickpeas. Boil until vegetables will be tender. Using a blender, mix the soup. When mixed, heat up the soup and season with lemon juice, salt, pepper. Do not boil the soup. Serve with crispy chick peas and thyme.
Enjoy your meal!

1 komentarz: