2015/02/04

Spaghetti pełnioziarniste z cukinią i pesto bazyliowo awokadowym

Jest to bardzo smaczne, bogate w składniki danie, które przypadnie do gustu nawet miłośnikom mięsa. Bardzo zdrowy i wartościowy posiłek przygotowany z domowym pesto. Efekt jest niesamowity. Można go podawać jak z makaronem tak i z chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistym pieczywem.


~Składniki na spaghetti~
  • 250 gr pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 cukinia
~Składniki na pesto bazyliowo - awokadowe~
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 50 gr tartego parmezanu
  • 50 gr podprażonych orzeszków piniowych
  • 25 gr oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól,pieprz według smaku
Do food procesora wkładamy umytą bazylię, czosnek, tarty ser, sok z cytryny, oliwę z oliwek, orzeszki piniowe. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Obrane i pozbawione pestek awokado kroimy na duże kawałki i dodajemy do zmiksowanej masy. Wszystko jeszcze raz miksujemy, gotowe pesto wykładamy do miseczki.
Cukinię kroimy na bardzo cieniutkie paski, wyglądem powinny przypominać spaghetti. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paseczki cukini i podsmażamy około 2-3 min do zmiękczenia. Spaghetti gotujemy al dente. Po ugotowaniu spaghetti mieszamy z cukinią. Dodajemy pesto i dobrze mieszamy je aby pesto dokładnie pokryło spaghetti. Dodajemy sól i pieprz według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi. Podajemy od razu na ciepło. Smacznego!
Przy robieniu tego dania pomogła mi miarka do makaronu firmy DOIY  którą przesłała mi firma rossi.pl. Link do miarki oraz strony firmy z innymi gadżetami kuchennymi znajdziecie TUTAJ



ENGLISH VERSION
Wholemeal spaghetti with zucchini and basil-avocado pesto

This is a very tasty dish rich in ingredients that will appeal to even the meat lovers. Very healthy and valuable meal prepared with homemade pesto. The effect is amazing. It can be administered so with pasta and crispy baguette or whole wheat bread.

~ingredients for spaghetti~
  • 250 gr wholemeal spaghetti
  • 1 zucchini
~ingredients for avocado-basil pesto~
  • 1 ripe avocado
  • 1 bunch of basil
  • 2 large garlic cloves
  • 50 gr grated parmesan cheese
  • 50 gr of roasted pine nuts
  • 25 gr olive oil
  • juice of half a lemon
  • salt and pepper according to taste
To a food processor put the washed basil, garlic, grated cheese, lemon juice, olive oil, pine nuts. Blend all the ingredients to combine. Peeled and seed stripped avocado cut into large pieces and add to the shredded mass. Mix it all over again, ready pesto teache into a bowl.

Zucchini, cut into very thin strips, appearance should resemble spaghetti. Warm up the olive oil in a frying pan, add the zucchini strips and fry about 2-3 minutes to soften. Cook the spaghetti al dente. After cooking, stir the spaghetti with zucchini. Add the pesto and mix well to be thoroughly covered with spaghetti. Add salt and pepper according to taste. Taught on a plate, sprinkle with toasted pine nuts. Serve immediately warm. Enjoy your meal!

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Jest przed 12 w nocy, a ja mogłabym to zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń