2015/02/20

Racuszki z twarogiem bez glutenu

 Racuszki bezglutenowe z dodatkiem mąki kokosowej. Smaczna, zdrowa i bardzo szybka propozycja na śniadanie.


~Składniki~

  • 600 gr białego twarogu
  • 100 gr cukru trzcinowego
  • 50 gr mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • 150 gr jogurtu naturalnego z 1 łyżką miodu
Twaróg dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać cukier, wanilię, mąkę kokosową, sól. Wymieszać składniki. Ciasto na racuszki będzie plastyczne. Dzielimy na równe porcje. Formujemy okrągłe placuszki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy olej kokosowy. Smażymy z obu stron do złotobrązowego koloru. Pod koniec smażenia wszystkie placuszki wykładamy do cieplej patelni, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut. Podawać na ciepło, z jogurtem naturalnym z odrobiną miodu.
Smacznego.
Mąka kokosowa
Parę słów o mące kokosowej, która ostatnio nabiera coraz większą popularność przez swoje właściwości zdrowotne.
Kokosowa mąka wyrabiana jest z częściowo odtłuszczonego i wysuszonego miąższu kokosowego.
Co dobrego w mące kokosowej:
1. Mąka kokosowa zawiera dużo nierozpuszczalnego błonnika, który cudownie odziałowuje na przemianę materii. Obniża przyspieszanie węglowodanów, polepsza przyswajanie witamin i substancji mineralnych. W mące kokosowej znajduje się ok. 30% błonnika, co przewyższa kilkakrotnie zawartość błonnika w mące pełnoziarnistej.
2. Mąka kokosowa jest bogata w białko, zawiera około 20%. Nie zawiera glutenu, znanego jako silny alergen. Jest zalecana osobom na diecie bezglutenowej.
3. Mąka kokosowa to całościowy produkt w którym pozostają pożyteczne substancje takie jak: witaminy, mikroelementy i kwasy tłuszczowe, które mają ochronne działanie na nasz organizm.
4. Mąka kokosowa ma niższą zawartość węglowodanów. Niski indeks glikemiczny, dwukrotnie mniej niż w mące pszennej.
Jest bardzo nasiąkliwa, wchłania więcej wilgoci niż  zwykła mąka. Należy pamiętać o tym zwiększając płyny w przepisie. Ma bardzo cudowny aromat. Mąka kokosowa ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się ją do wypieków, zagęszczania sosów, zup, budyni lub panierki. Mąkę kokosową jak i gryczaną, ryżową, jaglaną najlepiej dodawać do ciast lub wypieków mieszając ze zwykłą mąką. Przy dodaniu samej mąki kokosowej wypiek zawsze będzie zbity, pozbawiony puszystości o konsystencji zakalca.






ENGLISH VERSION
Drop scones with cream cheese without gluten

Gluten-free drop scones with the addition of coconut flour. Tasty, healthy and very quick suggestion for a breakfast.


Ingredients:
  • 600 gr white curd
  • 100 gr sugar cane
  • 50 gr coconut flour
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 teaspoon salt
  • coconut oil for frying
  • 150 gr plain yogurt with 1 tablespoon of honey

Cottage cheese and eggs mix thoroughly. Add the sugar, vanilla, coconut flour, salt. Mix the ingredients. The dough for the donuts will be plastic. Divide into equal portions. Form a round pancakes. Preheat the frying pan, add the coconut oil. Fry on both sides until golden brown color. At the end of frying fritters teache all the warm pan, cover with a lid and leave for a few minutes. Serve hot with plain yoghurt with a touch of honey.
Enjoy your meal.


Coconut Flour
A few words about the coconut flour, which recently becoming more and more popular for its health benefits.
Coconut flour is kneaded with partly skimmed and dried coconut pulp.
What's good in coconut flour:

1. Coconut flour contains a lot of insoluble fiber, which miraculously affect our metabolism. Reduces the acceleration of carbohydrates, improves the absorption of vitamins and minerals. The coconut flour is approx. 30% of the fiber, which exceeds several times the amount of fiber in whole-wheat flour.
2. Coconut flour is rich in protein, contains about 20%. It does not contain gluten, known as a potent allergen. It is recommended for those on a gluten-free diet.
3. coconut flour is the overall product which are useful substances such as vitamins, trace elements and fatty acids, which have a protective effect on the body.
4. Coconut Flour is the Low carbohydrate content. That low glycemic index, for double less than in wheat flour.
It is highly absorbable - absorbs more moisture than regular flour. You should remember the increasing liquids in the recipe. It has a very wonderful aroma. Coconut flour is versatile. It is used for baking, thickening sauces, soups, puddings or breading. Coconut flour and buckwheat, rice, millet best doughs and pastries, mixing with the ordinary flour. With the addition of coconut flour, baking itself will always be beaten, deprived of the consistency of fluffy salad dressing.

1 komentarz:

  1. Wyglądają meega pysznie!
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń