2015/09/07

Zupa paprykowa



Bardzo treściwa, bogata w składniki i aromatyczna zupa. Łączy w sobie wiele smaków. Pikantno-dymny, dzięki mielonej papryce pimenton, lekko słodki dzięki warzywom a kwaskowy dzięki dodaniu żurawiny. Wino podkreśla całość i dodaje zupie esencjonalnego smaku. Dobrze wpasuje się w pochmurną jesienną pogodę. Jest mocno rozgrzewająca i niezwykle smaczna.


~Składniki~
  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbka czosnku
  • 200 gr pieczarek
  • 500 gr mrożonej żurawiny 
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1,5 łyżeczki i ostrej papryki pimenton 
  • kilka listków bazylii
  • sól, piepr
Do garnka wlać olej. Cebule i czosnek drobno pokroić, dodać do rondla. Zeszklić ok. 2 min. Dodać mieloną paprykę i przemieszać. Drobno pokroić seler naciowy, marchewkę i ziemniaki dodać do garnka, przemieszać składniki i chwile podsmażyć ok. 4 min. Paprykę oczyścisz od gniazd nasiennych, pokroić na drobną kostkę. Dodać do warzyw. Wlać wino, zagotować. Dodać cukier trzcinowy, dusić ok. 10-15 min. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, przecier pomidorowy i rozdrobnioną żurawinę. Dusić ok. 15-20 min. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez parę minut. Wyłączyć zupę i odstawić na ok. 20-30 min. aby przeszła wszystkimi smakami. Podawać z listkami bazylii. 
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Paprika soup

Very full-bodied and strongly aromatic soup. Rich in ingredients. It combines many flavors. Spicy and smoky by the addition of ground pepper, slightly sweet and sour thanks to the vegetables with the addition of cranberries. Wine highlights together all the tastes and adds essentional flavor to the soup. Very fit and great for cloudy autumn weather. It is strongly warming and extremely tasty.

~Components~
  • 3 large red peppers
  • 2 large carrots
  • 1 large onion
  • 1 celery
  • 2 large potatoes
  • 2 garlic clove
  • 200 gr mushrooms
  • 500 gr frozen cranberries
  • 100 ml dry red wine
  • 3 tablespoons tomato puree
  • 2 tablespoons of sugar cane
  • 1.5 liters of vegetable broth
  • 2 tbsp sunflower oil
  • 1.5 tsp cayenne pepper and pimenton
  • a few leaves of basil
  • salt pepper
Pour the oil into the pot. Onions and garlic finely chop, add to the pan. Fry approx. 2 minutes. Add the paprika and stir. Finely chop celery, carrots and potatoes, add to the pan, stir and fry ingredients approx. 4 minutes. The peppers cleansed from coring, cut into small cubes. Add to vegetables. Pour in the wine, bring to a boil. Add sugar cane, simmer approx. 10-15 min. After this time, add the sliced ​​mushrooms, tomato puree and shredded cranberries. Simmer approx. 15-20 min. Pour the broth, season with salt and pepper. Cook for a few minutes. Turn off the soup and allow it to stand for approx. 20-30 min so it will went through all tastes. Serve with basil leaves.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. Wygląda i zapewne smakuje przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i pozdrawiam. Na dzisiejszą niepogodę byłaby w sam raz :))

      Usuń
  2. Świetna zupka, taka widać rozgrzewająca :) W sam raz na aurę zza oknem.

    OdpowiedzUsuń