2015/09/15

Potrawy kuchni hinduskiej: ryż basmati z szafranem, warzywa w sosie curry i placuszki chapati z mąki pełnoziarnistej

Ciężko wyobrazić sobie potrawy kuchni hinduskiej bez aromatycznych przypraw. Przyprawy korzenne, zioła suszone lub świeże, aromatyczne dodatki takie jak woda różana, orzechy- wszystkie te dodatki wydobywają ze zwykłego dania niesamowite doznania smakowe - to właśnie one sprawiają ,że ta kuchnia jest jedyną w swoim rodzaju.
Zaprezentowane przeze mnie potrawy bardzo dobrze ze sobą współgrają, tworząc spójną całość.


~Składniki na szafranowy ryż basmati~
  • 175 gr ok. 1 szklanka ryżu 
  • 410 ml ok. 2 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki żyłek szafranu
  • 40 ml cieplej wody
  • Dodatkowo: 4 placki chapati z mąki pełnoziarnistej.
Pod bieżącą wodą przepłukać ryż. Wyłożyć na sito na ok. 15 min. Szafran zalać 50 ml. ciepłą wodą. Do garnka z grubym dnem wsypać ryż, lekko podsmażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Zalać wodą, dodać sól. Przykryć pokrywką. Po 10 min. dodać szafran do gotującego ryżu. Ponownie przykryć i gotować ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do odparowania wody ok. 3-4 min.

~Warzywa~
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 papryki
  • 1 seler naciowy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka soli

~Składniki na sos curry~
  • 250 ml. mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki garam masaly
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • 3 łyżki pokrojonych liści kolendry

Wszystkie składniki na sos wyłożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.

Warzywa umyć i oczyścić. Cebule drobno pokroić. Pozostałe warzywa pokroić na niewielkie kawałki. Do głębokiej patelni wlać olej roślinny. Dodać cebule, lekko zeszklić. Dodać pokrojony seler i marchewkę, smażyć ok. 4 min. Następnie dodać pokrojoną paprykę, bakłażan, cukinie i papryczkę chilli. Smażyć do zmiękczenia ok. 5 min. czas od czasu mieszając. Do warzyw wlać mleczko kokosowe z przyprawami. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie ok. 20 min.
Na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmażyć placki z obu stron ok. 1 min. Podawać na jednym półmisku z ryżem, duszonymi warzywami i plackami chapati. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Indian cuisine: basmati rice with saffron, vegetables in curry sauce and chapati pancakes made of whole-wheat flour

It's hard to imagine indian food without the use of aromatic spices. Spices, herbs, dried or fresh, aromatic additives such as rose water, nuts. All these additions bring out the ordinary course an amazing taste sensations - it is they who make this kitchen the only one of its kind.
All the dishes are presented very well together to form a coherent whole.

~Ingredients for saffron basmati rice~
  • 175 gr approx. 1 cup rice
  • 410 ml approx. 2 cup water
  • 1 tablespoon salt
  • 0.5 tsp saffron strands
  • 40 ml hot water
  • In addition, 4 pancakes with whole-wheat flour chapati.
Rinse rice under running water. Put on the screen for approx. 15 min. Saffron pour with 50 ml. of warm water. To a pot with a thick bottom pour rice and lightly fry approx. 2 minutes. stirring. Cover with water, add salt. Cover with a lid. After 10 min. add saffron to boiling rice. Re-cover and cook approx. 10 min. After this time, remove the lid and cook until the water evaporates approx. 3-4 minutes.

~Ingredients for the vegetables~
  • 1 eggplant
  • 1 zucchini
  • 1 onion
  • 1 carrot
  • 2 peppers
  • 1 celery
  • 1 chilli
  • 1 tablespoon salt
~Ingredients for a curry sauce~
  • 250 ml. coconut milk
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1/2 teaspoon garam masaly
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon curry powder
  • 3 tbsp chopped coriander leaves

All the ingredients for the sauce put into a bowl and mix thoroughly.

Vegetables wash and clean. Onions finely chop. Other vegetables cut into small pieces. To a deep frying pan pour the vegetable oil. Add the onions, lightly fry. Add chopped celery and carrots and cook approx. 4 minutes. Then add the chopped peppers, eggplant, zucchini and chilli. Cook until softened approx. 5 minutes. from time to time stirring. For the vegetables, pour coconut milk with spices. Stir and simmer, covered, until vegetables are tender approx. 20 min.
For much hot grill pan fry patties on both sides approx. 1 min. Serve on a platter with rice, stewed vegetables and chapati pancakes.
Bon Appetit.

2 komentarze:

  1. Wow jakie kolory, smaki, połączenie! To musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na hinduską kuchnie przystało, ma mnóstwo smaków i aromatów. Bardzo dziękuje Magda. Pozdrawiam ciepło :D

      Usuń