2015/09/18

Deser panna cotta z owocami marakuji

Delikatny deser o aksamitnej konsystencji. W wersji light z dodaniem ricotty i jogurtu naturalnego. Dzięki owocom marakuji deser nabiera orzeźwiającego smaku.


~Składniki na ok. 3 porcje~
  • 250 gr. sera ricotta
  • 200 ml. jogurtu naturalnego
  • 50 ml. mleka
  • 1 łaska wanilii
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 4 listki żelatyny lub 3 łyżeczki 
  • 6 owoców marakuji
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Ricotte i jogurt naturalny wymieszać do jednolitej konsystencji bez grudek. Mleko z wanilią zagotować. Przestudzić, dodać syrop z agawy. Listki żelatyny namoczyć do napęcznienia ok.10 min. Odsączyć, przełożyć do garnuszka dodać około 30 ml. wody. Podgrzać do momentu, aż żelatyna się rozpuści ( nie zagotowywać ).  Rozpuszczoną żelatynę wmieszać do ciepłego mleka. Mleko z rozpuszczoną żelatyną dodać do masy serowo-jogurtowej. Wymieszać, nalać do pucharków. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na parę godzin lub całą noc. Wierzch deseru udekorować owocami marakuji.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Panna cotta dessert with passion fruit

Delicate dessert with velvety consistency. The light version with the addition of ricotta and yogurt. With the fruits of passion fruit, dessert takes a refreshing taste.

~Ingredients for approx. 3 servings~
  • 250 gr. ricotta cheese
  • 200 ml. natural yoghurt
  • 50 ml. milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons agave syrup
  • 4 leaves of gelatine or 3 teaspoons
  • 6 fruit passion fruit
All ingredients should be at room temperature.
Ricotta and yogurt mix to a uniform consistency without lumps. Boil the milk with the vanilla. Add agave syrup. Soak the gelatine and leave to swell about 10 minutes. Drain, transfer to the pot, add about 30 ml. water. Heat until the gelatin is dissolved (no boiling). Dissolved gelatin mix into warm milk. Milk with melted gelatin add weight to cheese and yogurt. Stir, pour into cups. Refrigerate for the total concentration for a few hours or overnight. The top of a dessert garnish with passion fruit.
Bon Appetit.

2 komentarze: