2015/09/24

Tartaletki z migdałowym kremem frangipane z gruszkami

Coś dla miłośników marcepanu i owoców. Kruche ciasto z klasycznym kremem migdałowym i gruszkami, które z pewnością możemy zamienić na ulubione owoce sezonowe, na przykład śliwki. Bardzo smaczne i proste tartaletki, które znikają w mgnieniu oka.


~Składniki na ciasto kruche~
  • 90 gr masła pokrojonego w kostkę 
  • 45 gr cukru pudru
  • 1 jajko
  • 45 gr zmielonych migdałów
  • 150 gr mąki pszennej pełnoziarnistej 
Wszystkie składniki umieścić w food procesorze. Zmiksować  do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

~Składniki na migdałowy krem frangipane~
  • 50 gr miękkiego masła 
  • 50 gr zmielonych migdałów
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • parę kropel esencji migdałowej 
  • 2 gruszki pokrojone w niewielkie kawałeczki 
Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać jajko, esencje migdałową, zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zmielone migdały, wymieszać
Schłodzone ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto cienko rozwałkować na grubość 0,4mm. Wykrawać krążki na rozmiar podobny do śred. tartaletki. Ciasto wyłożyć do foremki, lekko docisnąć do brzegów. Odkroić wystające krawędzi. Każdą foremkę napełnić kremem do 3/4 wysokości. Na wierzch wyłożyć gruszki. Piec w 175-180C i piec ok. 20-25 min. aż wierzch się zetnie i nabierze złocistego koloru. Przestudzić, wyjąc z foremek. 
Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje Natalia!! Bardzo serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Śliczne maleństwa :)
    Mi do takich drobiazgów brakuje cierpliwości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że się podoba. Dziękuje i pozdrawiam <3

      Usuń
  3. Pyszne tarteletki, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje kochana za miłe słowa!! Serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń