2015/09/09

Pieczone bakłażany nasączone marynatą imbirowo-czosnkową z prażonymi ziarnami sezamu i pieczonymi batatami



Smaczny posiłek składający się z pieczonych warzyw, z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekkie i zarazem bardzo sycące danie.


~Składniki~
  • 2 małe bakłażany 
  • 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 cm. oczyszczony korzeń imbiru, starty na drobnej tarce
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub cytrynowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżki jasnego sosu sojowego
  • liście mięty 
Bakłażany cienko porozcinać wzdłuż, zostawiając nierozcięty ogonek. Kształtem będą przypominać wachlarz. Wyłożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 20 min. 
W tym czasie przygotować marynatę. Wszystkie składniki prócz sezamu i mięty wymieszać ze sobą. Bakłażany przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obficie nasączyć marynatą, wykorzystując tylko połowę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie bakłażany wyłożyć na blachę, dobrze rozchylając warstwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210-220C ok. 20-25 min. odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę i nasączając pozostałą marynatą. Po upieczeniu bakłażany powinny dobrze zmięknąć i nabrać lekko brązowego koloru. Wyłożyć na talerz, posypać podprażonym sezamem i listkami mięty.

~Pieczone Bataty~
  • 2-3 bataty
  • 1,5 łyżeczki suchych ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki papryki pimenton 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego

Bataty kroimy w słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wykładamy bataty, dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy na blachę, starając się bataty układać w jedną warstwę. Pieczemy w 200-210C ok. 20-25 min. Podczas pieczenia przewracamy na drugą stronę, aby bataty równomiernie się zrumieniły. Podawać od razu po upieczeniu razem z upieczonymi bakłażanami.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Roasted eggplants, soaked in ginger-garlic marinade with roasted sesame seeds and roasted sweet potatoes.

Tasty meal of roast vegetables with lots of flavoring additives in the form of a pickle. Accurate ingredients that fits well with each other. Light and yet very filling dish.

~Ingredients~
  • 2 small eggplants
  • 1-2 cloves garlic, finely chopped
  • 2 cm. purified ginger root, grated on a fine grater
  • 1 finely chopped chilli
  • 1 teaspoon sugar or lemon coconut
  • 1 tbsp sunflower oil
  • 1 teaspoon sesame oil
  • 1 tablespoon lime juice
  • 1 tablespoon toasted sesame seeds
  • 1 tbsp light soy sauce
  • mint leaves
Eggplant thinly cut up along, leaving the uncut tail. They will resemble the shape of a fan. Line a sieve, sprinkle with salt and leave for approx. 20 minutes.
At this time, prepare the marinade. All the ingredients except the sesame seeds and mint mix with each other. Eggplants rinse under running water, dry with a paper towel. Abundantly soak the marinade, using only half. Refrigerate for approx. 30 min. After this time, eggplant put on the plate, well parting layer. Bake in preheated oven to 210-220C approx. 20-25 min. turning half way through cooking on the other side, soaking the remaining marinade. After baking eggplants should be well relaxed and take a light brown color. Put on a plate, sprinkle with roasted sesame seeds and mint leaves.

~Ingredients for baked sweet potatoes~
  • 2-3 yams
  • 1.5 tsp dried herbs Provencal
  • 1.5 teaspoons paprika Pimenton
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 teaspoon agave syrup or maple
Sweet potatoes cut into bars. Put on baking tray lined with baking paper. In a large bowl put yams, add the spices, sprinkle with olive oil. Thoroughly mix all ingredients. Put them at the plate in one layer. Bake at 200-210C approx. 20-25 min. During baking roll over to the other side to evenly yam. Serve immediately after baking, along with baked aubergine.
Bon Appetit.

4 komentarze: