2015/09/20

Potrawa z batatami, kurkami i serem kozim

Ostatnie chwile kiedy możemy jeszcze nacieszyć się kurkami. Proste i szybkie danie, które składa się z  batatów, kurek, świeżych ziół i sera koziego. Taka potrawa z pewnością może stanowić samodzielny posiłek. Jest bardzo sycąca, smakuje zarówno dobrze na ciepło i na zimno.


Składniki 
  • 1-2 bataty
  • 500 gr. kurek
  • 2 szalotki 
  • pół roladki koziego seru
  • zioła: koper, liście mięty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Bataty oczyścić pokroić w niedużą kostkę. Kurki zamoczyć w wodzie na kilka minut, następnie dokładnie wypłukać i oczyścić. Przełożyć na sito. Na rozgrzaną patelnie wlać olej. Dodać posiekaną szalotkę, zeszklić ok. 1-2 min. Dodać bataty, smażyć pod przykryciem ok. 4-5 min. mieszając czas od czasu. Dodać sól i smażyć jeszcze ok. 10-12 min. Następnie dodać kurki ( powinny być jednakowej wielkości ). Wymieszać i poddusić, przyprawić solą i pieprzem. W momencie kiedy bataty będą miękkie, dodać pokrojony koperek. Wyłożyć na talerz, posypać pokruszonym serem kozim i miętą.
Smacznego.




5 komentarzy:

  1. wygląda super! aż ślinka cieknie. fajne i szybkie danie. tylko ja grzybów nie mogę teraz jeść...:( jakaś propozycja czym można zastąpić kurki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by było dodać więcej warzyw: paprykę, pomidory, zioła. Sałatka w takim wydaniu, bez grzybów będzię rownież smaczna. Dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń
    2. super:) dzięki za inspiracje :)

      Usuń
  2. Boska sałatka! Cudne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń