2015/09/05

Naleśniki ryżowo-owsiane z serkiem śmietankowym i gorzką czekoladą

Przepisów na naleśniki znamy mnóstwo. Na cienkim i grubym cieście. Z użyciem przeróżnych typów mąk i z rozmaitymi dodatkami. Nadzieniem zarówno słodkim jak i słonym. Dla mnie najsmaczniejsze to te na ciepło, z kremem i owocami.


~Składniki~
  • 120 gr mąki pszennej
  • 60 gr mąki ryżowej
  • 60 gr mąki owsianej
  • 500 ml mleka
  • 120 ml gorącej wody
  • 2 jajka
  • 30-40 gr cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 40 gr roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę energicznie mieszając za pomocą rózgi. Na koniec dodać roztopione masło. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na parę godzin. 
Mocno rozgrzać patelnie, wlać porcje ciasta. Smażyć z obu stron. Naleśniki wykładać do garnka z grubym dnem, przykrywając pokrywką i trzymając w cieple podczas smażenia.

~Nadzienie śmietankowe~
  • 250 gr serka śmietankowego
  • 2 łyżki czekolady
  • 70 gr gorzkiej czekolady 70%
  • Dodatkowo: kilka truskawek 
Czekoladę roztopić. Serek śmietankowy wymieszać z łyżką syropu z agawy. Do każdego naleśnika dodać ok. 1-1/5 łyżki nadzienia. Zwinąć naleśniki na kształt roladek.
Polać roztopioną czekoladą. Podawać z truskawkami zanurzonymi w czekoladzie.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Rice-oatmeal pancakes with cream cheese and dark chocolate

There are plenty recipes for pancakes. On a thin and thick crust. With the use of various types of flour and various toppings. Filling both sweet and salty. For me, the most delicious ones are those warm with cream and fruits.

~Ingredients~
  • 120 gr flour
  • 60 gr rice flour
  • 60 gr oat flour
  • 500 ml. milk
  • 120 ml of hot water
  • 2 eggs
  • 30-40 gr coconut or sugar cane
  • 40 gr melted butter
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon baking soda
Stir together flour, add salt, baking soda and sugar. Add eggs and mix. Then add milk and water with vigorous stirring by means of a rod. Finally add the melted butter. Cover the bowl with the dough and let stand for a few hours.
Very hot frying pan, pour portions of dough. Fry on both sides. Pancakes teach the pot with a thick bottom, covering lid and keeping warm while frying.

Cream Filling
  • 250 gr cream cheese
  • 2 tablespoons chocolate
  • 70 gr dark chocolate 70%
  • In addition: a few strawberries
Melt the chocolate. Mix cream cheese with a tablespoon of agave syrup. For each pancake add approx. 1-1 / 5 tablespoons of the filling. Close pancakes in the shape of roll-ups.
Pour melted chocolate. Serve with strawberries dipped in chocolate.
Bon Appetit.

9 komentarzy: