2016/04/23

Chlebek dyniowy z posypką z domowej granoli

Przepis na kolejny zdrowy i smaczny chlebek z dodatkiem lnu oraz babki plesznik, rośliny która ma właściwości podobne do siemienia lnianego.  Pomaga uregulować prace jelit, reguluje poziom cukru we krwi. Po zjedzeniu chlebka zmniejsza się uczucie głodu oraz przyspiesza przemianę materii. Bardzo polecam.


~Składniki~
  • 1 szklanka pure z dyni 
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanka mielonego lnu
  • 2 łyżki babki plesznik
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/4 szklanka oleju kokosowego
  • Na wierzch: 3-4 łyżki granoli lub pestek z dyni
Piekarnik rozgrzać do 180C
W misce wymieszać mąkę migdałową, zmielony len, babkę plesznik, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać roztopiony olej kokosowy, syrop z agawy i pure z dyni. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Wyłożyć do podłużnej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. następnie posmarować wierzch chlebka syropem z agawy i posypać granolą lub pestkami dyni. Piec kolejne 15-20 min. Wystudzone ciasto wyjąc z foremki i jeszcze jakiś czas studzić na kratce. 
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Pumpkin bread with homemade granola

Recipe for another healthy and delicious bread with the addition of pumpkin pure and ground flax and psyllium, a plant that has properties similar to linseed. It helps regulate the work of the intestines, regulates blood sugar levels. After eating the bread it reduces hunger and increases metabolism. I highly recommend it.

~Ingredients~
  • 1 cup of pumpkin pure 
  • 2 cups of almond flour
  • 1/2 cup of ground flax
  • 2 tablespoons of psyllium
  • 2 spoons of baking powder
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon of agave syrup
  • 1/4 cup of coconut oil
  • On top: 3-4 tablespoons of granola or pumpkin seeds

Preheat the oven to 180C
In a bowl, mix the almond flour, ground flax, psyllium grandmother, baking powder, cinnamon and salt.
In another bowl, stir the eggs, add the melted coconut oil, agave syrup and mashed pumpkin. Mix the dry ingredients with the wet. Put to the longitudinal rectangular form, lined with baking paper. Bake approx. 15 min. then coat the top of bread with agave syrup and sprinkle with granola or pumpkin seeds. Bake for another 15-20 minutes. When cooled remove the cake from the mold and put for some time to let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.

2016/04/17

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Smaczne, szybkie i pożywne ciasteczka wykonane z przepysznych i zdrowych składników. Nie kruszą się i świetnie nadają się w roli przekąski, którą możemy zabrać na spacer bądź do pracy. 


~Składniki~
  • 250 gr mąki orkiszowej drobnej
  • 225 gr masła orzechowego
  • 1 duży dojrzały banan
  • 7 łyżek wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka syropy z agawy
  • 60 gr gorzkiej czekolady
  • 50 gr żurawiny
Mąkę, sól, sodę oczyszczoną wymieszać. Do rozgniecionego banana dodać wodę i masło orzechowe, wszystko dobrze wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, esencje waniliową i syrop z agawy. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać składniki. Dodać drobno pokrojoną czekoladę i żurawinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Wykładać w niewielkich odstępach, lekko spłaszczając. 
Piec w 180C ok. 13-15 min. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.




ENGLISH VERSION
Vegan cookies with peanut butter

Tasty, fast and nutritious cookies made of healthy ingredients. They do not crumble, and may well serve as a lunch during the trip.

~Ingredients~
  • 250 gr of spelled flour fine
  • 225 gr of peanut butter
  • 1 large ripe banana
  • 7 tablespoons of water
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 teaspoon of orange peel
  • 1 teaspoon of baking soda
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon of agave syrups
  • 60 gr of dark chocolate
  • 50 gr of cranberry

Mix flour, salt and baking soda. Into crushed banana add water and peanut butter, mix everything well. Add the orange zest, vanilla essence and agave syrup. Then add the flour and mix the ingredients well. Add the finely chopped chocolate and cranberries. Plate put with baking parchment paper. From the dough form round biscuits the size of a walnut. Put them in small increments, slightly flattening.
Bake at 180C approx. 13-15 min. Let them cool on a wire rack. Store in an airtight container.

2016/04/10

Zupa pomidorowa z cieciorką i jarmużem z dodatkiem harissy i miodu

Pomidorowa zupa w nieco innej odsłonie. Aromatyczna, mocno rozgrzewająca i pikantna. Dodałam wiele składników, które znakomicie podkreślają jej smak i nadają charakteru. Bardzo treściwa i sycąca, zdecydowanie polecam.


~Składniki na ok. 4-6 porcji~
  • 400 gr obranych pomidorów w zalewie
  • 100 gr przecieru pomidorowego
  • 400 gr ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 2-3 łyżeczki pasty harissa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 por umyty i drobno posiekany
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • 2 liścia jarmużu umytego, beż twardych łodyg 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 40 ml oliwy z oliwek
Do garnka wlać oliwę , dodać pokrojony por, dusić czas od czasu mieszając ok. 8-10 min. Dodać drobno posiekany czosnek, kminek rzymski, harissę i miód. Przemieszać i poddusić ok. 4 min. Wydobywając aromat z przypraw. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, tymianek. Przykryć pokrywką i gotować ok. 15 min. Zalać bulionem. Dodać cieciorkę, po kilku minutach dodać liście jarmużu. Górować ok. 5-8 min. przyprawić jeżeli to jest konieczne solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną pietruszką. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Tomato soup made of chickpeas and kale with the addition of honey and harissa

Tomato soup in a slightly different version. Aromatic, strongly spicy and warming. The soup has a lot of interesting additions that underline its great taste and give it a character. Very concise and nutritious, I definitely recommend trying it.

~Ingredients for approx. 4-6 servings~
  • 400 gr of peeled tomatoes in brine
  • 100 gr of tomato puree
  • 400 gr of chickpeas cooked or canned
  • 750 ml of vegetable or chicken broth
  • 3 garlic clove
  • 1 teaspoon of cumin flavor
  • 2-3 teaspoons of harissa paste
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 leek of washed and finely chopped
  • fresh or dried thyme
  • salt and pepper
  • 2 leaf kale - cleaned, beige hard stems
  • 2 tablespoons of parsley
  • 40 ml of olive oil
Pour the olive oil into the pan, add the sliced ​​leek and cook, stirring occasionally time to time approx. 8-10 min. Add the finely chopped garlic, rome cumin, harissa and honey. Stir and simmer approx. 4 minutes. Bring out the flavor of the spices. Add the canned tomatoes, tomato paste, thyme. Cover with a lid and cook for approx. 15 min. Pour broth. Add the chickpeas, after a few minutes, add the kale leaves. A cut approx. 5-8 minutes. season if necessary with salt and pepper. Serve soup sprinkled with parsley.
Bon Appetit.

2016/04/07

Friands czyli francuskie babeczki z malinami i borówkami amerykańskimi



Bezglutenowe, delikatne, lekkie i puszyste. Friands - to francuskie ciastka, często mylone z muffinkami. Przepyszne i niezwykle uzależniające.  Największą zaletą jest
szybkość przygotowania. Idealne na drugie śniadanie do porannej kawy.


~Składniki~

  • 7 białek (250 ml ) w temperaturze pokojowej
  • 125 gr cukru kokosowego
  • 50 gr mąki ryżowej
  • 100 gr mąki migdałowej
  • 100 gr roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 20 sztuk malin
  • 24 sztuk borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzać do 190C. Foremki wysmarować tłuszczem lub przygotować papilotki do muffinek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy, mąkę ryżową i migdałową. Cienkim strumykiem wlać roztopione masło. Delikatnie wymieszać szpatułką sylikonową. Ciasto wyłożyć do foremek na 1/3 wysokości. Do każdej foremki dodać po 2 maliny i 3 borówki. Piec ok. 20-25 min. do zrumienienia. Wyjąc z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Friands - french cookies with raspberries and blueberries 

Gluten-free, gentle, light and fluffy. They are very popular in France, often mistaken with uffins. Very addictive and tasty. The biggest advantage of such cakes is that they are very easy to make. Perfect for lunch and morning coffee.

~Ingredients~
  • 7 proteins (250 ml) room temperature
  • 125 gr of coconut sugar
  • 50 gr of rice flour
  • 100 gr of almond flour
  • 100 gr of melted butter or coconut oil
  • 20 pcs of raspberries
  • 24 pcs of blueberries
Preheat the oven to 190C. Mold smear grease or prepare curlers for muffins. Beat the whites to stiff, at the end of churning add the sugar, coconut, rice flour and almond. With a thin stream, pour the melted butter. Mix gently with a silicone spatula. The dough put into molds 1/3 height. Into each mold add 2 raspberries and blueberries. Bake approx. 20-25 min. for browning. Remove from the oven and leave to cool.
Bon Appetit.

2016/04/02

Granola czekoladowo-orzechowa


Domowa granola która trochę odbiega od znanego nam śniadania z dodatkiem zbóż. Przez sporą zawartość orzechów, karobu i oleju kokosowego jest dość kaloryczna. Idealna na poranny posiłek, daje dużo energii i poczucie sytości. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka roślinnego i owoców. Dobrym pomysłem jest jako posypki do rożnych wypieków takich jak muffinki czy chlebek bananowy. Po upieczeniu możemy pokroić granole na grubsze kawałki i uzyskać coś podobnego do batoników, które łatwo możemy zabrać ze sobą lub połamać ją na drobniejsze kawałki i przechowywać w słoiku jako domowe musli. 


~Składniki~
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów macadamia
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki karobu lub kakao
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szk. oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Do food procesora dodać orzechy macadamia, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe, karob, mąkę migdałową, cynamon i sól. Wszystko razem miksujemy do powstania grubych lub drobnych okruszek. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy z syropem z agawy lub cukrem kokosowym i esencją waniliową. Dodać sok i skórkę z pomarańczy.  W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę i wyrównać wierzch. Piec w 180C ok. 25-30 min. Do zrumienienia. Wystudzić. Wyłożyć do pojemnika. Przechowywać ok. 5 dni. Smacznego.






ENGLISH VERSION
Granola with nuts and chocolate

Homemade granola which is a little different from the normal breakfast with the addition of cereals. Through high content of nuts, carob and oil
coconut it is quite caloric. Perfect for breakfast, gives you a lot
energy and satiety. Tastes great with milk,
vegetable and fruits. A good idea is to add it as a sprinkle to
various baked goods such as muffins or banana bread. After
the baking, we can cut it into larger pieces and use it as fit bars or break it into smaller pieces and store in the jar as domestic muesli. I would highly recommend trying it.

~Ingredients~
  • 1 glass of almonds
  • 1/2 glass of macadamia nuts
  • 1/2 glass of sunflower
  • 1/3 glass of carob or cocoa
  • 1/4 glass of almond flour
  • 1/4 glass of grated coconut
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/2 glass of coconut oil
  • 1/4 glass of agave syrup or sugar coconut
  • 1/2 glass of orange juice
  • grated rind of one orange
  • 2 teaspoons of vanilla extract
To a food processor add macadamia nuts, almonds, sunflower chips coconut, carob, almond flour, cinnamon and salt. All together mix to the formation of coarse or fine crumb. In a small saucepan melt the coconut oil with agave syrup or sugar coconut and vanilla essence. Add the juice and zest of orange. In a large bowl, mix all the ingredients. Sheet put with parchment paper for baking. The mass put on a baking sheet and align the top. Bake at 180C approx. 25-30 min. to a browning. Let it cool. Put to container. Store approx. 5 days. Bon Appetit.