2016/04/10

Zupa pomidorowa z cieciorką i jarmużem z dodatkiem harissy i miodu

Pomidorowa zupa w nieco innej odsłonie. Aromatyczna, mocno rozgrzewająca i pikantna. Dodałam wiele składników, które znakomicie podkreślają jej smak i nadają charakteru. Bardzo treściwa i sycąca, zdecydowanie polecam.


~Składniki na ok. 4-6 porcji~
  • 400 gr obranych pomidorów w zalewie
  • 100 gr przecieru pomidorowego
  • 400 gr ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 2-3 łyżeczki pasty harissa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 por umyty i drobno posiekany
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • 2 liścia jarmużu umytego, beż twardych łodyg 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 40 ml oliwy z oliwek
Do garnka wlać oliwę , dodać pokrojony por, dusić czas od czasu mieszając ok. 8-10 min. Dodać drobno posiekany czosnek, kminek rzymski, harissę i miód. Przemieszać i poddusić ok. 4 min. Wydobywając aromat z przypraw. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, tymianek. Przykryć pokrywką i gotować ok. 15 min. Zalać bulionem. Dodać cieciorkę, po kilku minutach dodać liście jarmużu. Górować ok. 5-8 min. przyprawić jeżeli to jest konieczne solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną pietruszką. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Tomato soup made of chickpeas and kale with the addition of honey and harissa

Tomato soup in a slightly different version. Aromatic, strongly spicy and warming. The soup has a lot of interesting additions that underline its great taste and give it a character. Very concise and nutritious, I definitely recommend trying it.

~Ingredients for approx. 4-6 servings~
  • 400 gr of peeled tomatoes in brine
  • 100 gr of tomato puree
  • 400 gr of chickpeas cooked or canned
  • 750 ml of vegetable or chicken broth
  • 3 garlic clove
  • 1 teaspoon of cumin flavor
  • 2-3 teaspoons of harissa paste
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 leek of washed and finely chopped
  • fresh or dried thyme
  • salt and pepper
  • 2 leaf kale - cleaned, beige hard stems
  • 2 tablespoons of parsley
  • 40 ml of olive oil
Pour the olive oil into the pan, add the sliced ​​leek and cook, stirring occasionally time to time approx. 8-10 min. Add the finely chopped garlic, rome cumin, harissa and honey. Stir and simmer approx. 4 minutes. Bring out the flavor of the spices. Add the canned tomatoes, tomato paste, thyme. Cover with a lid and cook for approx. 15 min. Pour broth. Add the chickpeas, after a few minutes, add the kale leaves. A cut approx. 5-8 minutes. season if necessary with salt and pepper. Serve soup sprinkled with parsley.
Bon Appetit.

1 komentarz:

  1. Zupę pomidorową i ciecierzycę kocham, ale nigdy nie pomyślałam, ze można to połączyć ;)

    OdpowiedzUsuń