2016/04/07

Friands czyli francuskie babeczki z malinami i borówkami amerykańskimi



Bezglutenowe, delikatne, lekkie i puszyste. Friands - to francuskie ciastka, często mylone z muffinkami. Przepyszne i niezwykle uzależniające.  Największą zaletą jest
szybkość przygotowania. Idealne na drugie śniadanie do porannej kawy.


~Składniki~

  • 7 białek (250 ml ) w temperaturze pokojowej
  • 125 gr cukru kokosowego
  • 50 gr mąki ryżowej
  • 100 gr mąki migdałowej
  • 100 gr roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 20 sztuk malin
  • 24 sztuk borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzać do 190C. Foremki wysmarować tłuszczem lub przygotować papilotki do muffinek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy, mąkę ryżową i migdałową. Cienkim strumykiem wlać roztopione masło. Delikatnie wymieszać szpatułką sylikonową. Ciasto wyłożyć do foremek na 1/3 wysokości. Do każdej foremki dodać po 2 maliny i 3 borówki. Piec ok. 20-25 min. do zrumienienia. Wyjąc z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Friands - french cookies with raspberries and blueberries 

Gluten-free, gentle, light and fluffy. They are very popular in France, often mistaken with uffins. Very addictive and tasty. The biggest advantage of such cakes is that they are very easy to make. Perfect for lunch and morning coffee.

~Ingredients~
  • 7 proteins (250 ml) room temperature
  • 125 gr of coconut sugar
  • 50 gr of rice flour
  • 100 gr of almond flour
  • 100 gr of melted butter or coconut oil
  • 20 pcs of raspberries
  • 24 pcs of blueberries
Preheat the oven to 190C. Mold smear grease or prepare curlers for muffins. Beat the whites to stiff, at the end of churning add the sugar, coconut, rice flour and almond. With a thin stream, pour the melted butter. Mix gently with a silicone spatula. The dough put into molds 1/3 height. Into each mold add 2 raspberries and blueberries. Bake approx. 20-25 min. for browning. Remove from the oven and leave to cool.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz