2015/06/30

Sałatka na ciepło z pastą z cukinii, zielonych szparagów, oliwkami i kozim serem feta



Lekka i zdrowa sałatka warzywna, której głównym składnikiem jest spaghetti robione z cukinii. Dodatki w postaci zielonych szparagów, oliwek i sera koziego nadają sałatce niezwykłego smaku.


~Składniki~
  • 1 duża cukinia 
  • 4-5 łodyg zielonych szparagów 
  • 6-8 oliwek 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 gr. koziego sera feta
  • sól, pieprz
  • listki kolendry
Cukinie obrać (można zostawić skórkę), pokroić na cienkie, w miarę równe plasterki. Ułożyć je jeden na drugim, pokroić w julienne, czyli długie cienkie paski tej samej długości, przypominające spaghetti. Na patelnie wlać oliwę. Dodać spaghetti z cukinii i podsmażyć delikatnie potrząsając patelnią ok. 2-3 min. Wyłożyć na talerz.
Szparagi obrać i odkroić zdrewniałe końcówki. Włożyć do gotującej się wody.  Gotować ok. 4 min. 
Następnie podgotowane szparagi włożyć do dużej miski z lodowatą wodą zostawiając na ok. 2 min. Ostrożnie wyjąc i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać patelnie, dodać szparagi i podsmażyć ok. 4 min. przewracając na drugą stronę. Szparagi przekroić na niewielkie kawałki, dodać do cukinii. Usunąć pestki z oliwek i przekroić na pół. Sałatkę skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wymieszać starając się nie połamać spaghetti z cukinii. Dodać fetę i listki kolendry.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Warm salad with a paste of courgette, green asparagus, olives and feta goat cheese

Light and healthy, vegetable salad, whose main ingredient is spaghetti made of zucchini. Extras like green asparagus, olives and goat cheese lend salad an unusual flavor.

~Ingredients~
  • 1 large zucchini
  • 4-5 stalks of green asparagus
  • 6-8 olives
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 30 gr goat cheese feta
  • salt pepper
  • coriander leaves
Peel the courgettes (you can leave the skin), cut into thin, fairly equal slices. Place them one on one, cut into julienne, or long thin strips of the same length, resembling spaghetti. Pour the olive oil into the frying pan. Add spaghetti with zucchini and fry gently shaking the pan approx. 2-3 minutes. Turn out onto a plate.
Peel asparagus and cut woody ends. Add to boiling water. Cook for approx. 4 minutes.
Then, pre-cooked asparagus add to a large bowl with ice water, leaving for approx. 2 minutes. Carefully remove and dry with a paper towel. Heat a frying pan, add the asparagus and stir-fry approx. 4 minutes. turning over to the other side. Asparagus cut into small pieces, add to zucchini. Remove pits from olives and cut in half. Sprinkle the salad with olive oil mixed with lemon juice. Mix trying not to break the spaghetti with zucchini. Add feta and coriander leaves.
Bon Appetit!

2 komentarze: