2015/06/26

Dip z pieczonej marchewki

Świeża, aromatyczna propozycja na przekąskę, szczególnie na imprezę w stylu marokańskim. Głównym składnikiem jest pieczona marchewka, która świetnie współgra z aromatycznymi przyprawami, skórką i sokiem z pomarańczy. Dip daje prawdziwą eksplozje smaków i aromatów!  


~Składniki na ok. 20 porcji~
  • 400 gr obranej marchewki 
  • 400 gr ugotowanej ciecierzycy
  • 10 ml wody z gotowanej ciecierzycy
  • 50 ml pasty tahini
  • sok i skórka z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól
Marchewkę skropić oliwą, zawinąć w folie aluminiową. Piec w 200C ok. 30-40 min. do miękkości. 
Do food procesora dodać cieciorkę, wodę, sok i skórkę z pomarańczy. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Dodać pokrojoną pieczoną marchewkę, pastę tahini, przyprawy i sól. Wszystko dokładnie zmiksować. Powinna powstać jednolita masa. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Podawać z pokrojonymi warzywami: selerem naciowym, ogórkiem, marchewką, kalarepką. Również pysznie smakuje z krakersami czy nachosami.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Dip made of roasted carrots

Fresh, very aromatic proposal for a snack in a Moroccan style. The main ingredient is roasted carrots, which harmonizes well with aromatic spices, peel and orange juice. Dip that is an explosion of flavors and aromas.

~Ingredients
  • 400 gr peeled carrots
  • 400 gr cooked chickpeas
  • 10 ml water from cooked chickpeas
  • 50 ml tahini paste
  • juice and zest of one orange
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon curry powder
  • salt
Sprinkle carrot with oil, wrap in aluminum foil. Bake at 200C approx. 30-40 min. until soft.
To the food processor add the chickpeas, water, juice and orange zest. Blend to a smooth consistency. Add chopped roasted carrots, tahini paste, spices and salt. All mix thoroughly. It shoulde be an uniform mass. Refrigerate for approx. 30 min. Serve with sliced ​​vegetables: celery, cucumber, carrots, kohlrabi. Also, it tastes delicious with crackers or nachos.
Enjoy your meal.

2 komentarze: