2015/06/24

Papryka nadziewana quinoą z pieczarkami, szpinakiem i serem feta

Doskonała jako przystawka, lekki obiad, lunch lub kolacja - nadziewana papryka bez wątpienia zachwyci nawet miłośników mięsa.


~Składniki na ok. 3-6 porcji~
  • podłużnych czerwonych papryk
  • 200 gr quinoa
  • 250 gr brunatnych pieczarek
  • 200 gr młodych liści szpinaku
  • 50 gr miękkiego sera koziego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
Quinoe przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć ziarnka i błonki. Włożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką zostawiając na 30 min.
Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć pokrojoną szalotkę około 3 min. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć mieszając do lekkiego zbrązowienia ok. 5 min. Wyłączyć palnik, dodać umyty i wysuszony szpinak. Quinoe połączyć z pieczarkami, dodać 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem dokładnie łącząc składniki. Sparzoną paprykę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Papryki napełnić nadzieniem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i podpiec około 20 min. Zdjąć folie i podpiekać jeszcze 5 min. Nadziewaną paprykę wyłożyć na talerz, dodać pokrojony ser kozi i udekorować listkami bazylii.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Peppers stuffed with quinoa, mushrooms, spinach and feta cheese

Perfect as an appetizer, a light dinner or lunch - stuffed peppers will undoubtedly impress even meat lovers.

~Ingredients for approx. 3-6 servings~
  • 6 podłóżnych red peppers
  • 200 gr quinoa
  • 250 gr brown mushrooms
  • 200 gr baby spinach leaves
  • 50 gr soft goat cheese
  • 2 shallots
  • 2 tablespoons olive oil
  • a few basil leaves
  • salt and pepper
Rinse quinoa and cook in salted water. Cut the peppers lengthwise, remove the grain and films. Put to a large pot, pour boiling water and cover with a lid, leaving for 30 minutes.
Pour the olive oil into the frying pan, fry the chopped shallot, about 3 minutes. Then add the cleaned and sliced ​​mushrooms. Stir fry until slightly browned approx. 5 minutes. Turn off the burner, add the washed and dried spinach. Quinoa combine with mushrooms, add 1 tablespoon of olive oil. Season with salt and pepper and thoroughly combine the ingredients. Blanched peppers put into a casserole dish. Peppers filled with stuffing, cover with aluminum foil. Put in the oven preheated to 180C and bake about 20 minutes. Remove the foil and roast another 5 minutes. Put stuffed peppers on a plate, add sliced ​​goat cheese and garnish with basil.
Enjoy your meal.

2 komentarze: