Doskonała jako przystawka, lekki obiad, lunch lub kolacja - nadziewana papryka bez wątpienia zachwyci nawet miłośników mięsa.
~Składniki na ok. 3-6 porcji~
- 6 podłużnych czerwonych papryk
- 200 gr quinoa
- 250 gr brunatnych pieczarek
- 200 gr młodych liści szpinaku
- 50 gr miękkiego sera koziego
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Quinoe przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć ziarnka i błonki. Włożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką zostawiając na 30 min.
Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć pokrojoną szalotkę około 3 min. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć mieszając do lekkiego zbrązowienia ok. 5 min. Wyłączyć palnik, dodać umyty i wysuszony szpinak. Quinoe połączyć z pieczarkami, dodać 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem dokładnie łącząc składniki. Sparzoną paprykę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Papryki napełnić nadzieniem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i podpiec około 20 min. Zdjąć folie i podpiekać jeszcze 5 min. Nadziewaną paprykę wyłożyć na talerz, dodać pokrojony ser kozi i udekorować listkami bazylii.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Peppers stuffed with quinoa, mushrooms, spinach and feta cheese
Perfect as an appetizer, a light dinner or lunch - stuffed peppers will undoubtedly impress even meat lovers.
~Ingredients for approx. 3-6 servings~
- 6 podłóżnych red peppers
- 200 gr quinoa
- 250 gr brown mushrooms
- 200 gr baby spinach leaves
- 50 gr soft goat cheese
- 2 shallots
- 2 tablespoons olive oil
- a few basil leaves
- salt and pepper
Rinse quinoa and cook in salted water. Cut the peppers lengthwise, remove the grain and films. Put to a large pot, pour boiling water and cover with a lid, leaving for 30 minutes.
Pour the olive oil into the frying pan, fry the chopped shallot, about 3 minutes. Then add the cleaned and sliced mushrooms. Stir fry until slightly browned approx. 5 minutes. Turn off the burner, add the washed and dried spinach. Quinoa combine with mushrooms, add 1 tablespoon of olive oil. Season with salt and pepper and thoroughly combine the ingredients. Blanched peppers put into a casserole dish. Peppers filled with stuffing, cover with aluminum foil. Put in the oven preheated to 180C and bake about 20 minutes. Remove the foil and roast another 5 minutes. Put stuffed peppers on a plate, add sliced goat cheese and garnish with basil.
Enjoy your meal.
Ależ smakowicie wygląda ta papryka, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje!!
Usuń