2015/06/20

Sakiewki z nadzieniem jabłkowo - gruszkowym

Naleśniki przygotowane w bardzo klasyczny sposób jaki robimy na co dzień. Lecz sposób podania jest niezwykle efektowny i ciekawy. Łatwe w przygotowaniu i warte wypróbowania sakiewki z ciasta naleśnikowego, które zadziwią tych komu je przygotujemy. Smaczne i piękne potrawy zawsze powinny iść w parze. Zachęcam do spróbowania.


~ciasto naleśnikowe~
  • 300 gr mąki ( można dać 150 gr pszennej pełnoziarnistej i 150 gr tortowej)
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 gr masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej roślinny
~owocowy sos~
  • 150 gr świeżych lub mrożonych owoców ( truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki )
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
Owoce zagotować, dodać syrop z agawy. Jagody można podawać w całości lub zmiksować i przetrzeć przez sito. 

~nadzienie~
  • 4 kwaśne jabłka 
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo: 1 zielone jabłko 
Sposób przygotowania naleśników:
Mąkę wsypać do dużej miski. Wmieszać roztopione masło i mleko. Dodać jajka, cukier, wanilię, sól. Zmiksować do gładkiej konsystencji pozbawionej grudek. Rozgrzać patelnie, posmarować olejem. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron, wyłożyć do żeliwnego naczynia przykrywając pokrywką, aby szybko nie wystygły. 

Przygotowanie nadzienia: 
Jabłka oczyścisz i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem dodać masło i roztopić. Wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Gdy jabłka zaczną mięknąć dodać pokrojoną gruszkę. Składniki czas od czasu zamieszać gotując do miękkości ok. 5-7 min. 
1 umyte, nie oczyszczone jabłko pokroić na krążki o grubości 1 cm. Przy pomocy okrągłej foremki lub noża wyciąć mniejsze kółko o średnicy 3-4 cm. Skropić sokiem z cytryny.
Do każdego naleśnika dodać ok. 2 łyżki nadzienia, zwinąć na kształt sakiewki i umocować koniec naleśnika krążkiem z jabłuszka. Talerz polać sosem lub dżemem  z owoców, na nie wyłożyć sakiewki.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Purses stuffed with apple - pear

Pancakes prepared in a very classic way that we do every day. But the method of decoration is very attractive and interesting. Easy to prepare and well worth trying pouch of batter that will impress those who prepare them. Tasty and beautiful dishes should always go hand in hand. I encourage you to try.

~Ingredients for the batter~
  • 300 gr flour (you can give 150 gr wheat flour and 150 gr cake)
  • 500 ml milk
  • 2 eggs
  • 50 gr butter
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
  • vegetable oil
~fruity sauce~
  • 150 gr fresh or frozen fruit (strawberries, raspberries, blackberries, currants)
  • 2-3 tablespoons agave syrup
Fruits boil, add agave syrup. Berries can be administered in whole or mix and rub through a sieve.

~Ingredients for the filling~
  • 4 sour apples
  • 2 ripe pears
  • 4 tablespoons of sugar cane
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon butter
  • 1 tablespoon lemon juice
  • In addition: 1 green apple
Method of preparation of pancakes:
Pour flour into a large bowl. Stir in melted butter and milk. Add the eggs, sugar, vanilla, salt. Blend until it's a smooth consistency free of lumps. Heat the frying pan, greased with oil. Fry thin pancakes on both sides, put into a cast iron lid covering the vessel in order to quickly cool them.

Method of prepare of filling:
Apples cleanse and cut into cubes. To a pot with a thick bottom add the butter and melt. Toss apples, add lemon juice, sugar and cinnamon. When the apples begin to soften add the chopped pear. Ingredients from time to time stir, cooking until tender approx. 5-7 minutes.
1 washed, not cleaned apple cut into rings about 1 cm thick. With a round mold or a knife cut the smaller circle about 3-4 cm in diameter. Drizzle with lemon juice.
For each pancake add approx. 2 tablespoons of the filling, roll the shape of the pouch and attach the end of the disc with apple pancake. Pour a plate with the sauce or jam from fruits.
Enjoy your meal

1 komentarz: