2014/08/30

Muffinki z borówkami

 Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)

Składniki
  • 1 duży,dojrzały banan.
  • 150 gr. mąki pszennej pełnoziarnistej.
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. 
  • szczypta soli 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 
  • 40 gr. oliwy z oliwek. 
  • 50 gr. cukru trzcinowego. 
  • 140 ml. maślanki 
  • 1 jajko 
  • 100 gr. borówek amerykańskich.
Przygotowujemy dwie miseczki - jedną na suche, drugą na mokre składniki. Rozgniatamy banan, dodajemy jajko lekko je roztrzepując, następnie dodajemy maślankę i oliwę wszystko ze sobą łącząc. W drugiej misce odmierzamy mąkę dodajemy do niej sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Łączymy obie miseczki ze sobą mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie łączymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Muffinki nakładamy do foremek i pieczemy ok.25 min. Studzimy na kratce. Smacznego!
 
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 





15 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie... i jak pieknie podane! aż ślinka cieknie!
    pozdrawiam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Z borówkami to ja uwielbiam takie babeczki. Sama zastanawiam się, czy z malinami coś nie wyczarować na jutro,

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bajecznie... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne wyszły! :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam muffinki w każdej wersji:) Twoje wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie.. a u mnie wypieki z bananem nie wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Eleno, twoje mufinki wygladaja fantastycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię muffinki z owocami, te musiały być przepyszne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubimy wszystkie muffinki i babeczki i często przygotowuję dla dzieci do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię muffiny i kiedy zaczynam je piec nie mam opamiętania. Wypróbuję w najbliższym czasie Twój przepis na 100%

    OdpowiedzUsuń