Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki
- 500 g mąki pszennej, typ 650
- 75ml mleka
- 75 ml wody
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 15 g drożdży instant
- 25 g miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 35 g cukru
- 50 ml oleju roślinnego
- Jagody, około 400 g wymieszanych z cukrem do smaku
- jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
Jajka, żółtka, cukier i miód zmixować na puszystą masę. Drożdże i sól
wymieszać z mąką. Dodać połowę mąki do jajecznej masy. Chwile wymieszać,
dodać olej, mleko, wode i pozostałą mąkę. Mixować do momentu aż ciasto
będzie miękkie i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzine.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części. Z każdej kulki uformować
płaski placuszek.
Na każdy placuszek nakładać kilka łyżek jagód, dokładnie zlepić i
uformować bułeczkę. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na 30 min do
wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki
smarujemy glazurą jajeczną. Stawiamy do piekarnika na 20 min, po
upieczeniu studzimy na kratce.
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :)
Smacznego!
Pięknie wyrośnięte i przyrumienione :)
OdpowiedzUsuńPięknie pokazane, od wyrośnięcia do pysznej bułeczki. I filmik tez zobaczę:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń