2014/08/13

Domowe Jagodzianki

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki
  • 500 g mąki pszennej, typ 650 
  • 75ml mleka
  •  75 ml wody
  •  2 jajka
  •  2 żółtka
  •  15 g drożdży instant
  •  25 g miodu
  •  1 płaska łyżeczka soli
  •  35 g cukru
  •  50 ml oleju roślinnego
  •  Jagody, około 400 g wymieszanych z cukrem do smaku
  •  jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
 Jajka, żółtka, cukier i miód zmixować na puszystą masę. Drożdże i sól wymieszać z mąką. Dodać połowę mąki do jajecznej masy. Chwile wymieszać, dodać olej, mleko, wode i pozostałą mąkę. Mixować do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzine. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części. Z każdej kulki uformować płaski placuszek. Na każdy placuszek nakładać kilka łyżek jagód, dokładnie zlepić i uformować bułeczkę. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy glazurą jajeczną. Stawiamy do piekarnika na 20 min, po upieczeniu studzimy na kratce.  
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 





 Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pięknie wyrośnięte i przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie pokazane, od wyrośnięcia do pysznej bułeczki. I filmik tez zobaczę:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń