Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 120-150 ml zimnej wody
- łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Farsz
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 200 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
- 200 g liści kapusty chińskiej
- korzeń świeżego imbiru, 3 cm długości obranego i startego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- papryczka chilli
- młoda cebula
- połówka soku z limonki
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Robimy w środku wgłębienie. Wlewamy wodę i olej. Mieszamy nożem aż składniki się połączą. Na blacie posypanej mąką zagniatamy ciasto przez ok. 10 min, aż będzie miękkie i jedwabiste. Formujemy kule, zawijamy w folię śniadaniową i odkładamy na chwilę. Blanszujemy liście kapusty chińskiej we wrzącej wodzie przez 3 min aby zwiotczały. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mielone mięso, mielone krewetki i drobno pokrojoną kapustę chińską wkładamy do jednego naczynia. Doprawiamy białym pieprzem, imbirem, brązowym cukrem, sosem sojowym, winem ryżowym i olejem sezamowym. Dokładnie musimy wszystko wymieszać. Rozwałkowujemy ciasto, dzielimy je na równe kawałki i rozwałkowujemy na placki. Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi tworząc fałdki. Odkładamy pierożki na bok. Pierogi gotujemy w kilku turach - w bambusowym sicie wyłożonym papierem do pieczenia lub innym naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze. Gdy pierożki się gotują my robimy sos do zamaczania. Ucieramy czosnek, siekamy drobno chilli, cebulke dymke. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i wyciskamy sok z limonki. Pierogi dodajemy gorące razem z dipem do zamaczania. Smacznego : )
Mielone mięso, mielone krewetki i drobno pokrojoną kapustę chińską wkładamy do jednego naczynia. Doprawiamy białym pieprzem, imbirem, brązowym cukrem, sosem sojowym, winem ryżowym i olejem sezamowym. Dokładnie musimy wszystko wymieszać. Rozwałkowujemy ciasto, dzielimy je na równe kawałki i rozwałkowujemy na placki. Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi tworząc fałdki. Odkładamy pierożki na bok. Pierogi gotujemy w kilku turach - w bambusowym sicie wyłożonym papierem do pieczenia lub innym naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze. Gdy pierożki się gotują my robimy sos do zamaczania. Ucieramy czosnek, siekamy drobno chilli, cebulke dymke. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i wyciskamy sok z limonki. Pierogi dodajemy gorące razem z dipem do zamaczania. Smacznego : )
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :)
Te chińskie pierożki są świetne :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa klasyka !
OdpowiedzUsuńależ to musi być pyszne! aż się głodna zrobiłam!
OdpowiedzUsuńo matko! wyglądają perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością były pyszne...:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:-) I pieknie podane!
OdpowiedzUsuńsłonecznego i smacznego weekendu:)
pozdrawiam cieplutko!
Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały...
Kocham dim sumy ostatnio tez robiłam ale nie doczekały sie zdjęcia. :( Twoje wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWspaniała lekka kuchnia, po takiej czuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie smaki :)
OdpowiedzUsuńJak to wszystko apetycznie wygląda! Piękne pierożki: )
OdpowiedzUsuń