2015/12/29

Ciasteczka kokosowe przekładane kremem kokosowym

Kruche ciasteczka kokosowe przełożone kremem ze śmietany kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Pyszne, podwójnie, smakiem nieco przypominają popularne kokosowe praliny.. Zdecydowanie polecam i zachęcam do wypróbowania.


~Składniki na ciasto, ok. 15-20 szt.~
  • 200 gr mąki pszennej
  • 175 gr zimnego masła
  • 80 gr mąki kokosowej
  • 80 gr cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 żółtko
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
~Składniki na krem~
  • 200 gr serka mascarpone
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 100 gr roztopionej białej czekolady
Serek mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone. Do serka mascarpone dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać ze sob składniki. Kremówkę ubić na sztywno. Do serka dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, likier kokosowy i na koniec bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Schłodzić w lodówce ok. 20 min. W misce wymieszać mąkę pszenną, kokosową, ziemniaczaną, cukier puder i
sól. Dodać żółtko, masło pokrojone w kostkę, esencje waniliową. Za pomocą noża posiekać ciasto, aby utworzyły się okruchy. Na koniec wlać wodę i likier. Zagnieść ciasto tylko do połączenia składników.
Uformować kule i zawinąć w folie spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 40 min. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłe kółka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 170C ok. 7-8 min. do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przekładać niewielkie porcje  przykrywać drugą połówką ciastka. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego.





ENGLISH VERSION
Coconut biscuits layered with coconut cream

Shortbread cookies layered with coconut cream made of mascarpone, coconut and white chocolate. Delicious, double coconut cookies. I would definitely recommend and encourage you to try them.

~Ingredients for approx. 15-20 pieces~
  • 200 gr wheat flour
  • 175 gr cold butter
  • 80 gr coconut flour
  • 80 gr caster sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons coconut liqueur
  • 1 egg yolk
  • 20 gr potato flour
  • pinch of salt
  • 2 tablespoons cold water
~Ingredients for cream~
  • 200 gr mascarpone
  • 80 ml whipping cream
  • 0.5 cups of grated coconut
  • 2 tablespoons coconut liqueur
  • 100 gr melted white chocolate
Mascarpone and cream must be well chilled. Add mascarpone cheese to coconut, mix together the 
components. Whip the cream to stiff. Add melted cheese and the cooled chocolate, coconut liqueur and whipped cream at the end. Mix gently to combine the ingredients. Cool in the refrigerator approx 20 min.

In a bowl, mix the flour, coconut, potato starch, powdered sugar an salt. Add the egg, diced butter, vanilla essence. From the behind using a knife, chop the dough to form a crumb. Finally pour water and liquor. Knead the dough just until combined. Shape into balls and wrap in plastic wrap. Refrigerate for approx. 40 min. Sprinkle pastry board with flour. Roll out the dough thinly. Trim round circles and place on a baking tray lined with baking paper in small increments. Bake at 170C approx. 7-8 minutes. to slight browning. Cool on a wire rack. Cream translate into a piping bag. Translate small portions and cover the second half of biscuits. Store in an airtight container. Bon Appetit.

3 komentarze:

  1. Mniam jakie pyszne te ciasteczka :) Uwielbiam z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te ciasteczka mogą leżeć w pojemniku kilka dni,krem sie nie rozpusci?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń