Sernik wegański, bezglutenowy, bez potrzeby pieczenia. O mocnym i aromatycznym smaku owoców tropikalnych: mango, kokosu i limonki. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce otrzymujemy pyszny i zdrowy deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
~Składniki na spód~
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3/4 szklanki daktyli
- 1/2 łyżki startej skórki z limonki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w food procesorze, dokładnie zmiksować. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać za pomocą grzbietu łyżki. Schłodzić w lodówce ok. 20 min.
~Składniki na masę~
- 2 szklanki nerkowców
- 1 1/2 szklanka puree z mango
- 1/2 szklanka oleju kokosowego
- 1/4 szklanka wody kokosowej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/2 łyżki skórki z limonki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- Dodatkowo: pokrojony na plasterki owoc mango, maliny, parę krążków limonki, listek mięty
Sposób przygotowania:
1. Nerkowce zamoczyć w letniej wodzie na ok. 3 godziny lub całą noc.
2. Wszystkie składniki umieścić w food procesorze i dokładnie zmiksować do gładkiej, aksamitnej konsystencji bez grudek.
3. Masę przełożyć na spód. Wyrównać. Schłodzić w lodówce na ok. 3 godziny.
4. Wierzch sernika udekorować owocami. Smacznego.
ENGLISH VERSION
Vegan cheesecake with mango, lime and coconut
Vegan cheesecake, gluten-free and without the need for baking. It has a strong and aromatic taste of tropical fruits, mango, coconut and lime. After several hours in the refrigerator we get a delicious and healthy dessert that can be eaten without any remorse.
~Ingredients for the base~
- 1 cup almond flour
- 3/4 cup dates
- 1/2 tablespoon grated lime peel
- 1/2 cup desiccated coconut
- pinch of sal
Place all ingredients in a food processor, mix thoroughly. The circular mold having a diameter of 18 cm. put with baking parchment paper. Transfer the weight and level with the back of a spoon. Cool in the refrigerator approx. 20 min.
~Ingredients for the mass~
- 2 cups of cashews
- 1 1/2 cup mango puree
- 1/2 cup coconut oil
- 1/4 cup coconut water
- 1/2 cup coconut milk
- 1/4 cup fresh lime juice
- 1/2 tablespoons lime peel
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 tablespoons honey or maple syrup
- 1/4 cup coconut sugar
- Additionally: cut into slices of mango, raspberry, a pair of discs lime, mint leaf.
A method of preparation:
1. cashews dip in lukewarm water for approx. 3 hours or overnight.
2. Place all ingredients in food processor and mix thoroughly until smooth, velvety texture with no lumps.
3. The mass translate to the bottom. Align. Cool in refrigerator for approx. 3 hours.
4. The top of the cheesecake decorate with fruits. Bon Appetit.
Wspaniale wygląda! Bajeczne kolory jak w lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Magdo <3
UsuńJaki kolorowy :)
OdpowiedzUsuń