Muffinki z mąki pełnoziarnistej i kukurydzianej z dodatkiem borówek amerykańskich. Słodzone cukrem kokosowym i miodem. Lekkie, o ciekawym, orzechowym posmaku. Przygotowane od ręki, bez konieczności użycia miksera. Świetne sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Długo zachowują świeżość.
~Składniki na ok. 12 szt~
- 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gr mąki kukurydzianej
- 100 gr cukru kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 300 ml. mleka migdałowego
- 80 ml. oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka ok. 160 gr. borówek amerykańskich
Mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier kokosowy wymieszać.
W drugiej misce wymieszać miód, jajka, mleko migdałowe, olej roślinny, esencje waniliową. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na koniec dodać borówki amerykańskie i jeszcze raz wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na 1/3 wysokości. Piec w 180C ok. 25-30 min. Smacznego !
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kinga!!
UsuńMmm, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!! Dziękuje i pozdrawiam :D
UsuńCudowne muffinki :) Kukurydzianych nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWypieki z mąki kukurydzianej są bardzo pyszne. Warto spróbować. Dziękuje Magda!! Pozdrawiam ciepło :D
OdpowiedzUsuń