2015/12/06

Muffinki kukurydziane z borówką amerykańską

Muffinki z mąki pełnoziarnistej i kukurydzianej z dodatkiem borówek amerykańskich. Słodzone  cukrem kokosowym i miodem. Lekkie, o ciekawym, orzechowym posmaku. Przygotowane od ręki, bez konieczności użycia miksera. Świetne sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Długo zachowują świeżość.



~Składniki na ok. 12 szt~
  • 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 100 gr mąki kukurydzianej
  • 100 gr cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • łyżki miodu
  • 300 ml. mleka migdałowego 
  • 80 ml. oleju roślinnego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka ok. 160 gr. borówek amerykańskich 
Mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier kokosowy wymieszać
W drugiej misce wymieszać miód, jajka, mleko migdałowe, olej roślinny, esencje waniliową. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na koniec dodać borówki amerykańskie i jeszcze raz wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na 1/3 wysokości. Piec w 180C ok. 25-30 min. Smacznego !






6 komentarzy:

  1. Mmm, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło!! Dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Cudowne muffinki :) Kukurydzianych nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypieki z mąki kukurydzianej są bardzo pyszne. Warto spróbować. Dziękuje Magda!! Pozdrawiam ciepło :D

    OdpowiedzUsuń