2015/12/22

Sok z kiszonych buraków

Doskonały sok o wartościach odżywczych, przygotowany z kiszonych buraków. Idealny do picia na co dzień lub jako dodatek do wigilijnego barszczu.


~Składniki~
  • 1,5-2 kg buraków
  • 1 łyżka suszonego kopru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ok. 1,5-2 litry wody
  • 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżki soli
Do dużego słoika lub kamionkowego naczynia w którym kisimy ogórki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki buraki razem z czosnkiem.
Wodę zagotowujemy razem z solą, suszonym koperkiem, liściem laurowym i ziarenkami czarnego pieprzu. Studzimy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na ok. 3 dni bez przykrycia. Po kilku dniach na wierzchu słoika utworzy się biała piana ( pleśń ), którą możemy usunąć. Po tym czasie szczelnie zamknąć słoik i odstawić w chłodne miejsce. Aby uzyskać bardziej intensywny smak należy kisić buraki ok. 4 tygodni. Przecedzić przez sito. Przelać do suchych szklanych słoiczków. Przechowywać w lodówce.



ENGLISH VERSION
The juice from pickled beets

Excellent juice with a very healthy nutrition, made of pickled beets. Perfect for drinking every day or added to the Christmas borscht with an essential color and delicious taste.

~Ingredients~
  • 1.5-2 kg. beet
  • 1 tablespoon dried dill
  • 6 cloves of garlic
  • 2 bay leaves
  • approx. 1.5-2 liters of water
  • 1 tablespoon black pepper grains
  • 2 tablespoons salt

To a large jar or earthenware dish in which we store cucumbers, we add peeled and cut into chunks beets with garlic.
We boil water with salt, dried dill, bay leaf and grains of black pepper. Let it cool. Beets pour with water and leave for approx. 3 days without cover. After a few days at the top of the jar you will see a white foam (mold), which can be removed. After this time, close the jar tightly and leave in a cool place. For more intense flavor should be pickled beets approx. 4 weeks. Strain through a sieve. Pour into dry glass jars. Store in a refrigerator.

1 komentarz: