2015/06/16

Zupa z białych szparagów

Aksamitnie gładka zupa o smaku delikatnych szparagów. Podana z tostem idealnie spełni role prostego lunchu.


Składniki na ok. 4-6 porcji
  • 2 duże pęczki białych szparagów 
  • 700-800 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selery naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • parę listków tymianku
  • Do dekoracji: liść sałaty
Szparagi umyć i oczyścić. Odkroić twarde końcówki łodyg. Główki szparag odkroić i odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebule, seler smażąc ok. 4-5 min. Dodać posiekane szparagi i listki tymianku, podsmażać z warzywami aż zaczną mięknąć ok. 4 min. Warzywa włożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Przyprawić solą i pieprzem w razie konieczności. Końcówki szparag ugotować do miękkości. Gorącą zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać zupę i dodać śmietankę. Zupę rozlać do miseczek, udekorować końcówkami szparagów, listkiem sałaty i skropić śmietanką.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Soup with white asparagus

Velvety smooth soup flavored with delicate asparagus. Served with toast roles perfectly for a simple lunch.

Ingredients
  • 2 large bunches of white asparagus
  • 700-800 ml. chicken broth or vegetable
  • 150 ml. cream 18%
  • 1 large onion
  • 1 celery stalk celery
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
  • a few thyme leaves
  • For decoration: leaf lettuce
Asparagus wash and cleane. Cut hard ends of stems. Cut off asparagus heads and set aside. In a skillet heat the olive oil, add chopped onions, celery frying approx. 4-5 minutes. Add the chopped asparagus and thyme leaves, fry the vegetables until they begin to soften approx. 4 minutes. Vegetables add to the pot and pour hot broth. Season with salt and pepper if necessary. Asparagus tips cook until tender. Hot soup mix, then rub through a sieve. Re-heat the soup and add the cream. Pour the soup into bowls, garnish with asparagus tips, a lettuce leaf and drizzle with cream.
Enjoy your meal.

1 komentarz: