2015/06/18

Tarta szparagowa z serowym nadzieniem

Smaczne połączenie szparagów z nadzieniem serowym na chrupiącym, wcześniej podpieczonym, cieście francuskim.


~Składniki~
  • 1 płat  ciasta francuskiego
  • ok. 10 łodyg zielonych szparag
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 30 gr tartego sera parmezan
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Ciasto francuskie, które używamy do pieczenia powinno mieć temperaturę pokojową - wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto. Brzegi ciasta ok. 1,5 cm. posmarować rozbełtanymi żółtkiem. Posmarowane brzegi założyć na ciasto, tworząc wokół  ramkę. Krawędź ciasta ponownie posmarować żółtkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto położyć na blachę. Przykryć tylko sam środek ciasta blaszką,  żeby obciążyć go podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i podpiec ok. 13-15 min. Zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5-8 min. do lekkiego zbrązowienia. Przestudzić.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka, jogurt, tarty ser połączyć i wymieszać. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Oczyszczone i pozbawione twardych końcówek szparagi przekroić wzdłuż na pół. Szparagi położyć na podpieczone ciasto. Na nie ostrożnie wylać nadzienie, pokrywając nim szparagi. Piec w 200C ok. 17-20 min. Lekko przestudzić, pokroić na kawałki. 
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Asparagus tart with cheese filling

A tasty combination of asparagus with cheese filling on a crunchy, earlier roasted puff pastry.

~Ingredients~
  • 1 sheet puff pastry
  • approx. 10 stalks of green asparagus
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons Greek yogurt
  • 30 gr grated Parmesan cheese
  • salt, pepper, herbs de Provence
  • additionally yolk lightly beaten with 1 tablespoon of milk
Puff pastry, which we use for baking should be at room temperature - then during baking will it not be shrunk.
Sprinkle with flour pastry board, put on cake. The edges of the dough approx. 1.5 cm. spread with beaten egg yolk. Smeared edges put on the cake, creating around the frame. The edge of the dough spread with egg yolk again. Pierce the dough with a fork. Put dough into the pan. Cover only the center of the cake badge, to blame him during baking. Put in the oven preheated to 200C and bake approx. 13-15 min. Unload and bake another 5-8 minutes. for light browning. Cool.
At this time, prepare the filling. Eggs, yogurt, grated cheese stir to combine. Season with herbs, salt and pepper. Cleaned and without hard ends asparagus lengthways in half. Asparagus put on roasted cake. Carefully pour the filling, covering the asparagus. Bake at 200C approx. 17-20 min. Cool slightly and cut into pieces.
Enjoy your meal.

2 komentarze: