2015/06/09

Serowo-bananowe pancakes z karmelizowanymi nektarynkami

Bardzo smaczne pancakes, które możemy przygotować nawet małym pociechą, już od 2 roku życia. Są w nich owoce i nabiał. Bardzo aromatyczne i delikatne, co z całą pewnością można zawdzięczać bananowi. Gwarantuje, że takiemu śniadaniu nikt się nie oprze.


~Pancakes~
  • 200 gr mąki pszennej
  • 300 gr twarogu zmielonego
  • 150 gr mleka
  • 4 jajka
  • 3 duże bardzo dojrzałe banany
  • sok i skórka z połowy cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
~karmelizowane nektarynki~

  • 5-6 dojrzałych i miękkich nektarynek
  • 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
Do rondelka włożyć pokrojone nektarynki, dodać syrop z agawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień, po 2 min. nektarynki obrócić na drugą stronę. Owoce powinny puścić soki. Gotować jeszcze ok. 2 min. Wyłączyć i odstawić do przestygnięcia.

Zmielony twaróg wymieszać z mlekiem. Jajko rozdzielić na źółtka i białka. Do masy twarogowej dodać żółtka, dokładnie wymieszać składniki. 
Do suchej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do masy twarogowej wmieszać suche składniki. Za pomocą miksera zmiksować składniki pozbawiając masę grudek.
Banany rozgnieść za pomocą widelca, dodać sok i skórkę z cytryny. Pure z bananów dodać do ciasta. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Piane z białek dodawać partiami do ciasta, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki sylikonowej. Rozgrzać patelnie, jeżeli to niezbędne dodać trochę oleju roślinnego. Za pomocą łyżki wykładać ciasto, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron ok. 2 min. z każdej strony. Podczas smażenia można przykryć pokrywką, żeby placuszki dobrze się upiekły z jednej strony, następnie bez pokrywki smażyć do zrumienienia. Podawać na ciepło ze skarmelizowanymi nektarynkami.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Cheese and banana pancakes with caramelized  nectarines.

Very tasty pancakes that we can prepare even for the small ones consolation of 2 years of age. They have very aromatic and delicate flavour, which can surely owe to banana. This ensures that such breakfast nobody can resist.

~Pancakes~
  • 200 gr wheat flour
  • 300 gr milled curd
  • 150 gr milk
  • 4 eggs
  • 3 large very ripe bananas
  • juice and zest of half a lemon
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • pinch of salt
 ~caramelised nectarines~
  • 5-6 ripe and soft nectarines
  • 1 tablespoon agave syrup or maple syrup

To a saucepan put chopped nectarines, add agave syrup. Bring to a boil. Reduce heat, after 2 minutes. nectarines turn to the other side. Fruit juices should let go. Cook for approx. 2 minutes. Turn off and set aside to cool.

The ground cottage cheese mix with milk. Egg separate into yolk and albumen. To the weight of the curd add egg yolks, mix the ingredients thoroughly.
In dry bowl sift the flour, salt, baking powder and baking soda. To the weight of the curd stir in the dry ingredients. Using the mixer, mix the ingredients depriving the mass lumps.
Mash the bananas with a fork, add the juice and zest of lemon. Banana pure add to the dough. To proteins add a pinch of salt and beat stiff. Whites add bulk to the dough, mixing gently with a spatula silicone. Heat a frying pan, if necessary add a little vegetable oil. Using a spoon put the dough to form round pancakes. Fry on both sides approx. 2 minutes. from every side. While cooking you can cover everything with a lid, then without a lid cook until browned. Serve hot with caramelized nectarines. Enjoy your meal.

2 komentarze:

  1. Mmm jak one smakowicie wyglądają :) Królewski obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszyste, przepyszne w smaku! Idealne nam wyszły! Cała rodzinka wsuwała na kolację w ten deszczowy dzień i zostało jeszcze sporo na śniadanie :). Świetny przepis :).

    OdpowiedzUsuń