2015/06/13

Pasta orecchiette groszkowo - bazyliowa

Orecchiette po włosku oznacza małe uszy. Są one cieńkie w środku i grubsze na zewnątrz. Prawdziwe orecchiette przygotowuje się ręcznie z twardego gatunku pszenicy semolina. Charakterystyczny kształt makaronu bardzo dobrze łączy się z warzywnymi sosami. Przepis jest bardzo lekki i prosty w zrobieniu, sycący i pięknie kolorystyczny.


~Składniki~
  • 300 gr pasty orecchiette 
  • 400 gr zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego )
  • 3 łyżki masła 
  • 80 ml wody z gotowanego groszku
  • 40 gr tartego sera parmezan 
  • 2 ząbka czosnku
  • pęczek bazylii ( listki )
  • sól, pieprz
Zagotować wodę na makaron. Do garnka wsypać groszek, zalać wodą tak aby całkowicie go pokryć. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 min. Wodę po ugotowanym groszku przelać do szklanki. Groszek położyć na sitko.
Orecchiette ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni roztopić masło, obsmażyć pokrojony czosnek ok. 2-3 min. Połowę ugotowanego groszku, czosnek, listki bazylii i 80 ml wody zmiksować. Zmiksowany sos wylać na patelnie, dodać pozostały groszek, tarty ser. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane orecchiette dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3-4 min. aby pasta dobrze połączyła się z sosem. Podawać pastę z tartym serem i listkami bazylii.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Pea - basil orecchiette pasta 

Orecchiette in Italian means little ears. They are thin in the middle and thicker at the outside. Real orecchiette is prepared manually from hard type of semolina wheat. The distinctive shape of the pasta fits very well with vegetable sauces. The recipe is very light and simple in the making, filling and beautifully colorful.

~Ingredients~
  • 300 gr paste orecchiette
  • 400 gr green peas (fresh or frozen)
  • 3 tablespoons butter
  • 80 ml. water from the cooked peas
  • 40 gr grated Parmesan cheese
  • 2 garlic clove
  • bunch of basil (leaves)
  • salt and pepper
Boil water for pasta. Pour beans into the pot, cover with water so as to completely cover it. Bring to a boil and cook for approx. 2-3 minutes. The water on the cooked peas pour into a glass. Peas put on a sieve.
Orecchiette cook according to instructions on the package. In a skillet melt the butter and fry the chopped garlic approx. 2-3 minutes. Half of cooked peas, garlic, basil leaves and 80 ml of water mix together. Pour mixed sauce into the frying pan, add the remaining peas and grated cheese. Season with salt and pepper. Cooked orecchiette add to the sauce and mix thoroughly. Cook for approx. 3-4 minutes. to paste merged well with the sauce. Serve paste with grated cheese and basil leaves.
Enjoy your meal.

1 komentarz: