2015/06/23

Hummus z pieczonych buraków

Ciekawy pomysł na pastę dzięki której zapomnimy o zwykłych i nudnych kanapkach. Delikatnie zbalansowana, z wyczuwalnymi nutami sera, czosnku, wędzonej papryki. Dodanie soku z cytryny doskonale przełamuje słodycz pieczonych buraków. Całości dopełnia cudowny, sezamowy posmak pasty tahini. Szybka w zrobieniu pasta, która jest prawdziwą rozpustą dla naszego podniebienia. Smaczna, kolorowa, wręcz zachęca do zjedzenia ! :)


~Składniki~
  • 6 małych buraków 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1/2 szklanka mielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 gr sera parmezan 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton
  • sól i pieprz według smaku
~Dodatkowo~
  • żytni chleb na zakwasie
  • 50 gr sera feta
  • 20 gr podprażonych orzechów włoskich lub pekan 
  • garść rukoli
Buraczki skropić olejem roślinnym, zawinąć w folie aluminiową. Piec w temperaturze 200C ok. 40-45 min. Wystudzić, oczyścić ze skórki.
Do food procesora dodać buraczki, sok z cytryny, pastę tahini, czosnek i oliwę z oliwek. Zmiksować składniki do gładkiej konsystencji. Dodać zmielone migdały, tarty ser. Przyprawić wędzoną papryką, solą, pieprzem. Jeszcze raz dokładnie zmiksować do połączenia składników. Przełożyć do pojemniczka i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 
Chleb pokroić na niezbyt grube kromki - na nie wyłożyć pastę. Na każdą kromkę wyłożyć pokruszoną fetę, liście rukoli i posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Hummus with roasted beets

An interesting idea for a paste by which we'll forget about plain and boring sandwiches. Delicately balanced, with palpable flavors of cheese, garlic, smoked paprika. The addition of lemon juice breaks the sweetness of perfectly roasted beets. Completes the wonderful flavor of sesame tahini paste. Paste is fast in making, which is a real debauchery for our palate. It's extremely tasty and has incredibly beautiful color.

~Ingredients~
  • 6 small beet
  • 2 cloves garlic
  • 3 tablespoons tahini paste
  • 1/2 cup ground almonds
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 30 gr. Parmesan cheese
  • 1/4 cup olive oil
  • 1 teaspoon smoked paprika Pimenton
  • salt and pepper according to taste
~In addition~
  • rye sourdough bread
  • 50 gr feta cheese
  • 20 gr podprażonych walnuts or pecans
  • a handful of arugula
Sprinkle the beets with vegetable oil, wrap in aluminum foil. Bake at 200C approx. 40-45 min. Let them cool, cleanse the skin.
To the food processor add the beetroot, lemon juice, tahini paste, garlic and olive oil. Mix the ingredients into a smooth consistency. Add the ground almonds, grated cheese. Season with smoked paprika, salt, pepper. Once again mix thoroughly to combine the ingredients. Transfer to a container and refrigerate for approx. 1 hr.
Bread cut into very thick slices - put toothpaste on it. On each slice put crushed feta, arugula leaves and sprinkle with crushed nuts.
Enjoy your meal.

4 komentarze:

  1. hummus z burakiem i ciecierzycą jadłam, ale w takiej wersji jeszcze nie :) po pierwsze, kolor ma cudowny! i po drugie, oczywiście musi smakować równie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy hummus, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma fenomenalny! Takiego cuda spróbowałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń