2015/06/07

Ciasto kukurydziane z rabarbarem

Latem nie można nie upiec ciasta z rabarbaru. Koniec wiosny i początek lata to zawsze rozpoczęcie sezonu owocowych wypieków. Placek z rabarbarem zasługuje na miano najsmaczniejszego. Słodkie ciasto z kwaśnym rabarbarem, to zawsze idealne połączenie. Ciasto jest bardzo smaczne i nie trudne w przygotowaniu. Bardzo polecam. Warto korzystać póki jest sezon na rabarbar.


~Składniki na mus rabarbarowy~
  • 750 gr rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na drobne kawałki 
  • 180 gr cukru trzcinowego
  • 60 gr miodu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
~Składniki na ciasto~
  • 200 gr miękkiego masła 
  • 180 gr drobnego cukru
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii
  • 4 jajka
  • 210 gr mąki kukurydzianej
  • 90 gr mąki migdałowej 
  • 185 gr mąki pszennej tortowej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 gr. kwaśnej śmietany 
  • cukier puder do oprószeniu ciasta
~Sposób przygotowania musu rabarbarowego~
Pokrojony rabarbar wyłożyć do garnka, dodać cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok. 20-25 min. Masę wyłożyć na drobne sitko. Następnie masę zmiksować na gładko - mus powinien mieć gładką i gęstą konsystencje. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.

~Sposób przygotowania ciasta~
Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać esencje waniliową miksując ok. 8-10 min. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
Wszystkie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodawać do ciasta po jednej łyżce ciągle miksując. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Blaszkę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą cześć ciasta, wyrównać. Następnie na nią wyłożyć mus rabarbarowy. Dokładnie wyrównać za pomocą łyżki lub szpatułki. Drugą połową ciasta przykryć musem rabarbarowy i wygładzić za pomocą szpatułki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 50-60 min. Po 30 min. ciasto można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawić na blaszce do wystygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Smacznego.

English version
Corn cake with rhubarb

In summer, one just cannot bake a cake without rhubarb. The end of spring and beginning of summer is always the start of the fruit pastries season. Rhubarb pie deserves to be called the tastiest of all. Sweet and sour rhubarb pie - it's always a great combination. The cake is very tasty and not difficult to prepare. I highly recommend it. Feel free to use as long as it is the season for rhubarb.

~Ingredients for the mousse with rhubarb~
  • 750g. rhubarb
  • 180g.caster sugar
  • 60g. honey
  • 1 tablespoon finely grated orange rind
  • 2 tablespoon orange juice

~Ingredients for the dough~
  •  200g. unsalted butter, softened
  • 180g. caster sugar
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 4 eggs
  • 210g. instant polenta ( cornmeal )
  • 90g. almond meal ( ground almond )
  • 185g. plain ( all- purpose ) flour, sifted
  • 11/2 teaspoons baking powder, sifted
  • 80g. sour cream
  • icing ( confectioners ) sugar, for dusting

~Method of rhubarb mousse preparation~
Sliced ​​rhubarb put into the pot, add sugar, honey, zest and juice of orange. Bring to a boil, reduce the heat and simmer until tender approx. 20-25 min. The mass put on a fine sieve. Blend smoothly - mousse should be smooth and of thick consistency. Refrigerate for approx. 20 minutes.

The method of dough preparation:
Cream the softened butter with sugar until fluffy. Add the vanilla essence mixing approx. 8-10 min. While still mixing add one egg at a time.
All flour and baking powder mix with each other. Add one tablespoon of dough mixing constantly. At the end add sour cream. On a badge of 20x30 put baking parchment paper. Divide the dough into two parts. Put the first part of the dough, align. Then put on top rhubarb mousse. Carefully align using a spoon or spatula. The other half of dough cover with rhubarb mousse and smooth with a spatula. Put in the oven preheated to 180C and bake for approx. 50-60 min. After 30 min. the dough can be covered with aluminum foil. After baking, leave the dough on a baking tray to cool. Then translated into the box, sprinkle with powdered sugar and cut into pieces.
Enjoy your meal.




3 komentarze: