2015/06/03

Chłodnik litewski

Z nadejściem lata zmieniamy nasze menu i wprowadzamy do niego dużo sezonowych warzyw i owoców. Jedną z takich potraw jest chłodnik litewski - idealny na upalne dni, bogaty w pyszne warzywa sezonowe i pachnący świeżymi ziołami.


~Składniki~
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 8 młodych buraczków 
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 500 ml. kefiru 
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
Warzywa umyć i osuszyć. Liście botwinki pokroić, włożyć do rondelka i zalać wodą. Zagotować - w trakcie gotowania dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Gotować ok. 5 min, przelać przez sito, zostawić do wystygnięcia. 
Buraki skropić olejem, zawinąć w folie aluminiową. Piec w 200C ok. 30-35 min. Wystudzić, oczyścić ze skórki.
Warzywa drobno pokroić: burak, ogórek, dymkę, rzodkiewkę, koperek. Pokrojone warzywa wyłożyć do miski, dodać ostudzoną botwinkę. 
Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, dodać wyciśnięty sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, pieprz. Do jogurtu z kefirem dodać przyprawy, wymieszać. Przelać do miski z warzywami i dokładnie połączyć składniki. Miskę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 4 godz. lub całą noc. Podawać chłodnik z przekrojonym na pół jajkiem.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Lithuanian cooler 

With the arrival of summer we change our menu and introduce the lots of seasonal vegetables and fruits. One such dish is Lithuanian cooler - perfect for hot summer days, rich in delicious seasonal vegetables and fragrant herbs.
  • 1 large bunch of beetroot
  • 8 young beetroot
  • 1 cucumber
  • 1 bunch radishes
  • 1 bunch green onions
  • 1 bunch dill
  • 3 cloves garlic
  • 3 hard-boiled eggs
  • 1 liter of natural yoghurt
  • 500 ml. kefir
  • juice of half a lemon
  • 2 teaspoons of sugar cane
  • salt and pepper
Wash and dry vegetables. Cut leaves of beetroot, add to saucepan and cover with water. Boil - during cooking add 2 tablespoons of lemon juice and 1 tablespoon of sugar cane. Cook for approx. 5 minutes, pour through a sieve, leave to cool.
Sprinkle the beets with oil, wrap in aluminum foil. Bake at 200C approx. 30-35 min. Let it cool and then cleanse the skin.
Finely cut vegetables: beets, cucumber, spring onions, radishes, dill. Chopped vegetables put into a bowl, add the cooled beetroot.
Crushed garlic mash with salt, add squeezed lemon juice, 1 teaspoon sugar cane and pepper. Add kefir yogurt with spices and mix. Pour into a bowl with vegetables and thoroughly combine the ingredients. Cover bowl with plastic wrap, refrigerate for approx. 4 hours. or all night. Serve cold soup with egg cut in half.
Enjoy your meal.

2 komentarze: