2014/08/30

Muffinki z borówkami

 Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)

Składniki
  • 1 duży,dojrzały banan.
  • 150 gr. mąki pszennej pełnoziarnistej.
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. 
  • szczypta soli 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 
  • 40 gr. oliwy z oliwek. 
  • 50 gr. cukru trzcinowego. 
  • 140 ml. maślanki 
  • 1 jajko 
  • 100 gr. borówek amerykańskich.
Przygotowujemy dwie miseczki - jedną na suche, drugą na mokre składniki. Rozgniatamy banan, dodajemy jajko lekko je roztrzepując, następnie dodajemy maślankę i oliwę wszystko ze sobą łącząc. W drugiej misce odmierzamy mąkę dodajemy do niej sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Łączymy obie miseczki ze sobą mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie łączymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Muffinki nakładamy do foremek i pieczemy ok.25 min. Studzimy na kratce. Smacznego!
 
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 





2014/08/25

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

Tarta kojarzy mi się z Francją. Składa się z kruchego ciasta, może być zarówno na słodko jak i na słono. Połączenie aromatycznych truskawek z domowym budynkiem smakuje wyśmienicie. To bardzo prosta tarta truskawkowa, do której można użyć różnych innych owoców. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu a jej smak Was mile zaskoczy! 
Składniki
Na spód
  • 175gr. mąki pszennej 
  • 130gr. zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 35ml. mleka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zagniatamy, owijamy folią spożywczą, odkładamy do lodówki na 30min. do 1godz. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3mm. Wkładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia i coś na obciążenie (kulki ceramiczne, groch,fasole) Piekarnik nagrzewamy do 220C. Obniżamy do 200C wstawiamy ciasto i pieczemy 15min. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i dopiekamy spód przez kolejne 10-15min. do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.
Krem budyniowy.
  • 600ml. mleka
  • 40gr. mąki pszennej
  • 40gr. mąki ziemniaczanej
  • 100gr. cukru
  • 6 żółtek
  • Ponadto:400-500gr. świeżych truskawek pokrojonych na kawałki. 
500 ml. mleka zagotować. W naczyniu wymieszać 100ml. mleka (pozostałego) z cukrem, żółtkami i mąką. Najlepiej zmiksować wszystko dokładnie blenderem, do jednolitej masy bez grudek. Do gorącego mleka dodać mieszankę jajeczną i cały czas mieszać do zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć na spód tarty. Na przestudzony budyń rozłożyć truskawki. Schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego!

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 






2014/08/20

Chińskie Pierożki Dim Sum

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki 
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 120-150 ml zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Farsz
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 200 g liści kapusty chińskiej
  • korzeń świeżego imbiru, 3 cm długości obranego i startego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • papryczka chilli
  • młoda cebula
  • połówka soku z limonki
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Robimy w środku wgłębienie. Wlewamy wodę i olej. Mieszamy nożem aż składniki się połączą. Na blacie posypanej mąką zagniatamy ciasto przez ok. 10 min, aż będzie miękkie i jedwabiste. Formujemy kule, zawijamy w folię śniadaniową i odkładamy na chwilę. Blanszujemy liście kapusty chińskiej we wrzącej wodzie przez 3 min aby zwiotczały. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mielone mięso, mielone krewetki i drobno pokrojoną kapustę chińską wkładamy do jednego naczynia. Doprawiamy białym pieprzem, imbirem, brązowym cukrem, sosem sojowym, winem ryżowym i olejem sezamowym. Dokładnie musimy wszystko wymieszać. Rozwałkowujemy ciasto, dzielimy je na równe kawałki i rozwałkowujemy na placki. Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi tworząc fałdki. Odkładamy pierożki na bok. Pierogi gotujemy w kilku turach - w bambusowym sicie wyłożonym papierem do pieczenia lub innym naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze. Gdy pierożki się gotują my robimy sos do zamaczania. Ucieramy czosnek, siekamy drobno chilli, cebulke dymke. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i wyciskamy sok z limonki. Pierogi dodajemy gorące razem z dipem do zamaczania. Smacznego : )

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 








 

2014/08/18

Spaghetti z kurkami

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)
 
Składniki:
  • Spaghetti pełnoziarniste 
  • Kurki Cebula 
  • Wino białe wytrawne 
  • Śmietanka 12% 
  • Oliwa 
  • Natka pietruszki 
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa 
Bardzo dokładnie myjemy kurki,nie pozostawiając resztek piasku albo ziemi. Na patelni podsmażamy cebule, gdy się podrumieni dodajemy kurki. Następnie wlewamy wino, powinno trochę wyparować. Zatem dodajemy śmietankę, mieszamy co jakiś czas. Danie powinno mieć kremową konsystencje. Przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką. Na koniec posypujemy natką. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. 
 Smacznego!

Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 








ENGLISH VERSION
Spaghetti with chanterelles

Ingredients: 
  • whole wheat spaghetti 
  • taps Onions 
  • White dry wine 
  • Cream 12% 
  • olive 
  • parsley 
  • salt, pepper, nutmeg 

Very carefully wash cocks, leaving no residues of sand or earth. Fry onions in the pan when you add cocks. Then, pour the wine, and wait for some to evaporate. Next add the cream, stir from time to time. Dish should have a creamy consistency. Season with salt, pepper, and scoop. At the end sprinkle with parsley. Add the cooked pasta to the sauce and mix thoroughly. 
Enjoy your meal!

2014/08/15

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


 Składniki:
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka wanilii
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  pół łyżeczki sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  •  pół szklanki rodzynków
  •  garść orzechów włoskich
  •  125 gr. miękkiego masła
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  3/4 szklanki cukru trzcinowego, można dodać więcej
 Jajka dobrze roztrzepać ,dodać bakalie,zostawić na około godziny. Masło ubić mikserem do puszystości, dodać cukier nadal ubijając. Do ubitej masy wlać ekstrakt z wanilii. Następnie jajka z rodzynkami dodać do miksera i dobrze wymieszać. Połączyć mąkę z sodą i solą, dodawać do miksera partiami,następnie płatki owsiane i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Łyżką uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, układać z odstępami lekko je spłaszczając. Piec w temp. 180C 10-12 min. Powinny być lekko zrumienione. Przestudzić i przenieść na kratkę. Smacznego!
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 




 

2014/08/13

Domowe Jagodzianki

Zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YouTube - ,,krok po kroku"! :)


Składniki
  • 500 g mąki pszennej, typ 650 
  • 75ml mleka
  •  75 ml wody
  •  2 jajka
  •  2 żółtka
  •  15 g drożdży instant
  •  25 g miodu
  •  1 płaska łyżeczka soli
  •  35 g cukru
  •  50 ml oleju roślinnego
  •  Jagody, około 400 g wymieszanych z cukrem do smaku
  •  jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
 Jajka, żółtka, cukier i miód zmixować na puszystą masę. Drożdże i sól wymieszać z mąką. Dodać połowę mąki do jajecznej masy. Chwile wymieszać, dodać olej, mleko, wode i pozostałą mąkę. Mixować do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzine. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części. Z każdej kulki uformować płaski placuszek. Na każdy placuszek nakładać kilka łyżek jagód, dokładnie zlepić i uformować bułeczkę. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy glazurą jajeczną. Stawiamy do piekarnika na 20 min, po upieczeniu studzimy na kratce.  
Zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE, poświęconemu zdjęciom moich potraw ! :) 





 Smacznego!