2015/12/12

Zupa dyniowo-kokosowa z limonką i imbirem


Bardzo aromatyczna i treściwa zupa przyrządzona w stylu zup tajskich, w których to często wyczuwa się składniki takiej jak: imbir, chilli, czosnek, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe, limonka i sos rybny. Mocno rozgrzewająca o aksamitnej konsystencji i pięknym kolorze.


~Składniki~
  • 1,5 kg obranej i wypestkowanego dyni pokrojonej na kawałki
  • 8 szalotek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 cm imbir obrany i starty
  • 1-2 czerwone papryczki chilli
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • dodatkowo: listki kolendry, pokrojona papryczka chilli
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną szalotkę, przyprawiamy solą i lekko podsmażamy. Dodajemy dynie, starty imbir drobno pokrojony czosnek, papryczki chilli (dodać w całości), rozgniecioną trawę cytrynową. Wszystko dusimy czas od czasu mieszając ok. 25 min. Warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy trawę cytrynową i papryczki chilli. Za pomocą blendera miksujemy zupę. Stawiamy ponownie na mały ogień. Wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy cukrem kokosowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Próbujemy - jeżeli smak zupy nie jest odpowiednio doprawiony dodajemy więcej cukru, sosu rybnego lub soku z limonki. W zupie muszą być wyczuwalne wszystkie smaki: słodkie, kwaśne i słone. Podgrzewamy zupę lecz nie zagotowujemy. Dekorujemy kolendrą i krążkami papryczki chilli. Smacznego! :)





ENGLISH VERSION
Pumpkin-coconut Thai style soup with lime and ginger 

Very aromatic and full-bodied soup with a palpable Thai ingredients, such as ginger, chilli, garlic, lemongrass, coconut milk, lime and fish sauce. The soup of warming, velvety texture and beautiful color.

~Ingredients~
  • 1.5 kg. unnseeded pumpkin peeled and cut into chunks
  • 8 shallots
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2-3 cm. ginger peeled and grated
  • 1-2 red chillies
  • 2 stalks lemongrass
  • 2 cloves garlic
  • 5 cups chicken or vegetable broth
  • can of coconut milk
  • 2-3 tablespoons fish sauce
  • 1 tablespoon coconut sugar
  • Juice of 2 limes
  • 2 tablespoons peanut oil
  • additionally: coriander leaves, chopped chilli
Pour on the hot pan frying oil. Add the chopped shallots, season with salt and lightly fry. Add the pumpkin, grated ginger, finely chopped garlic, chili pepper (add a whole) crushed lemongrass. Everything cook stirring from time to time approx. 25 minutes. Pour vegetable broth. Boil until tender vegetables. Remove the lemon grass and chilli peppers. Using a blender, mix soup. We rely again on small fire. Pour the coconut milk. Season with sugar, coconut, fish sauce and lime juice. We're trying to - if the taste of the soup is not properly spiced add more sugar, fish sauce and lim juice. In the soup must be discernible all tastes: sweet, sour and salty. Heat but do not boil the soup. Garnish with coriander and discs of chilli peppers.
Bon Appetit.

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, uwielbiam wszystkie zupy na bazie mleczka kokosowego, a tajskie to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda cieżko się oprzeć smaku tajskich zup. Są one wyraziste, bardzo aromatyczne i dają kopa rozgrzewającego. O tej porze niema lepszej!! Bardzo dziękuje i pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Wspaniała zupka! Cudowna konsystencja i kolor :) Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że Ci się podoba!! Dziękuje Magdo :D

      Usuń