2015/12/08

Ciasteczka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku ciasteczka. Mocno czekoladowe z mnóstwem pysznych dodatków: orzechów,bakalii i czekolady. Musicie koniecznie je wypróbować! :)


~Składniki na ok. 40 sztuk~
  • 250 gr mąki pszennej
  • 100 gr mąki orkiszowej drobnej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka kakao
  • 270 gr miękkiego masła
  • 170 gr cukru trzcinowego
  • 150 gr cukru białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 100 gr żurawiny 
  • 100 gr białej czekolady drobno pokrojonej
  • 100 gr czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 100 gr orzechów włoskich posiekanych
Mąki przesiać przez sito razem z kakao,cynamonem, sodą oczyszczoną i solą.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem trzcinowym i białym do puszystości. Dodać jajko i esencje waniliową i miksować do połączenia składników. Dodać w kilku turach suche składniki. Na sam koniec dodać orzechy, czekoladę i żurawinę. Za pomocą łyżki sylikonowej połączyć składniki.
Blachę wyłożyć matą sylikonową lub papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w niewielkich odstępach (podczas pieczenia sporo urosną). Każdą kulkę spłaszczyć, nadając okrągły kształt.
Piec w 180C ok. 13-15 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudzić ok. 15-20 min. Następnie przełożyć na kratkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Chocolate cookies with cranberries and nuts

Crispy on the outside and slightly stretching in the inside cookies. Heavily chocolate with lots of delicious extras: nuts, dried fruits and chocolate. You have to necessarily try them.

~Ingredients for approx. 40 pieces~
  • 250 gr wheat flour
  • 100 gr spelled flour fine
  • 1 egg
  • 1/2 glass of Cocoa
  • 270 gr unsalted butter, softened
  • 170 gr Sugar cane
  • 150 gr white sugar
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 teaspoon salt
  • 100 gr cranberries
  • 100 gr white chocolate finely chopped
  • 100 gr. milk chocolate or dark
  • 100 gr chopped walnuts
Sift flour through a sieve with cocoa, cinnamon, baking soda and salt.
In a mixer bowl beat butter with brown sugar until fluffy and white. Add egg and vanilla essence and mix until combined. Add in several rounds dry ingredients. At the end add nuts, chocolate and cranberries. Using a silicone spoon combine the ingredients.
On the metal sheet put a silicone mat or parchment paper for baking. Form walnut-sized balls. Lay in small increments (grow a lot during baking). Flatten each ball, giving it a round shape.
Bake at 180C approx. 13-15 min. After removing from the oven let them cool slightly approx. 15-20 min. Then translat into the grid. Store in an airtight container.
Bon Appetit.

2 komentarze: