2016/05/12

Sałatka z pieczonych warzyw

Warzywa upieczone w piekarniku lub grillowane smakują zupełnie inaczej. Podczas pieczenia wydobywa się z nich naturalna słodycz i aromat, a co najważniejsze, nie tracą witamin. Bardzo smaczna i pełna aromatów sałatka, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych.


~Składniki~
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały batat
  • 4 ziemniaka
  • 1 fenkuł
  • 1 mała cukinia
  • 3-4 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, sok z połowy cytryny
Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt grube krążki, cukinie pokroić w talarki, fenkuł umyć i pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, skórkę zostawić. Osuszyć i pokroić na ćwiartki. Bataty obrać i pokroić w słupki. Warzywa wyłożyć na dwie blachy. Na jedną wyłożyć cukinie, fenkuł i marchewkę. Przyprawić solą, ziołami, płatkami chilli i papryką pimenton, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Piec w 200-210C ok. 25 min. czas od czasu przewracając warzywa na drugą stronę dla równomiernego pieczenia.
Na drugi blat wyłożyć ziemniaki, posypać je ziołami, papryką wędzoną i kminkiem mielonym. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Bataty posolić, posypać ziołami, wędzoną papryką i skropić oliwą. Wyłożyć na blachę. Piec w 210C przez ok. 25-30 min. do zrumienienia, w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Pieczone warzywa wyłożyć do dużego półmiska, posypać natką pietruszki i skropić cytryną. Podawać odrazy po upieczeniu.
Smacznego.


ENGLISH VERSION
Roasted vegetables salad

Vegetables baked in the oven or grilled are completely different in taste. They do not lose their vitamins and during the baking time their natural sweetness and flavor are coming out. Very tasty and full of flavor salad, which will be a great addition to the dinner dishes.

~Ingredients~
  • 2 large carrots
  • 1 small sweet potato
  • 4 potatoes
  • 1 fennel
  • 1 small zucchini
  • 3-4 garlic clove
  • 1 tsp of chilli flakes
  • 2 tsp of provencal herbs
  • 1 teaspoon of smoked paprika Pimenton
  • 0.5 teaspoon of ground cumin
  • 2 tablespoons of olive oil
  • salt and juice of half a lemon
Peel the carrots and cut into not too thick rings, zucchini, cut into slices, fennel wash and cut into thin rings. Potatoe scrub good under running water, leave the peel. Drain and cut into quarters. Peel sweet potatoes and cut into bars. Vegetables put on two plates. For one put courgettes, fennel and carrots. Season with salt, herbs, chilli flakes and paprika Pimenton, drizzle with olive oil and mix thoroughly. Bake at 200-210C approx. 25 min. from time to time turning the vegetables over for even baking.
The other top put the potatoes, sprinkle them with herbs, smoked paprika and cumin ground. Drizzle with olive oil and mix well. Yams salt, sprinkle with herbs, smoked paprika and drizzle with olive oil. Put on a plate. Bake at 210C for approx. 25-30 min. to browning - during baking roll over to the other side.
Roasted vegetables put into a large platter, sprinkle with parsley and drizzle with lemon. Serve right after baking.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz