2016/06/14

Zupa krem z batatów i kalafiora z dodatkiem puree z groszku i awokado

Smaczna i sycąca zupa warzywna z dodatkiem mleka kokosowego i puree z groszku i awokado, dzięki któremu zupa nabiera ciekawego i orzeźwiającego smaku mięty i limonki.


~Składniki~
  • 1 duży dojrzały batat
  • 2 szklanki różyczek kalafioru
  • 1 cebula
  • 2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 - 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, papryka pimenton 

Sposób przygotowania: na patelni zeszklić posiekaną cebule i czosnek ok. 3-4 min. Dodać obrany i pokrojony w kostkę batat, różyczki kalafiora i paprykę pimenton, wymieszać. Dusić ok. 8-10 min. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować ok. 20 min. Dodać mleko kokosowe, sól, pieprz. Zmiksować i ponownie podgrzać ( nie zagotowywać ). Odstawić z ognia.

~Składniki na puree z groszkiem i awokado~
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • listki mięty
  • sól, pieprz
Do garnuszka wlać wodę, dodać mrożony groszek. Zagotować ok. 4-5 min. Do blendera dodać groszek, awokado, listki mięty, oliwę, sok z limonki i przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na puree. Zupę rozlać do miseczek dodając po łyżce pure.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Cream soup made of sweet potato and cauliflower puree with the addition of peas and avocado

Tasty and nutritious vegetable soup with coconut milk and mashed peas and avocados, so that the soup has an interesting and refreshing taste of mint and lime.

~Ingredients~

  • 1 large ripe sweet potato
  • 2 cups of cauliflower florets
  • 1 onion
  • 2 garlic clove
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 500 - 600 ml vegetable stock
  • 1 can of coconut milk
  • salt, pepper, paprika Pimenton
Preparation: in a frying pan fry the chopped onions and garlic approx. 3-4 minutes. Add the peeled and diced sweet potato, cauliflower florets and pepper - mix. Simmer approx. 8-10 min. Vegetables translate into a pot, pour in broth and cook approx. 20 min. Add the coconut milk, salt and pepper. Mix and heat again (not zagotowywać). Aside from the fire.

~Ingredients for mashed peas and avocado~
  • 1 cup frozen peas
  • 1 ripe avocado
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons lime juice
  • mint leaves
  • salt pepper
In a pot, pour water, add frozen peas. Boil approx. 4-5 minutes. To a blender add the peas, avocado, mint leaves, olive oil, lime juice and season with salt and pepper. Mix the mashed. Pour the soup into bowls by adding a spoonful of pure.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz