Coś dla miłośników marcepanu i owoców. Kruche ciasto z klasycznym kremem migdałowym i gruszkami, które z pewnością możemy zamienić na ulubione owoce sezonowe, na przykład śliwki. Bardzo smaczne i proste tartaletki, które znikają w mgnieniu oka.
~Składniki na ciasto kruche~
- 90 gr masła pokrojonego w kostkę
- 45 gr cukru pudru
- 1 jajko
- 45 gr zmielonych migdałów
- 150 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
Wszystkie składniki umieścić w food procesorze. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
~Składniki na migdałowy krem frangipane~
- 50 gr miękkiego masła
- 50 gr zmielonych migdałów
- 50 gr cukru trzcinowego
- 1 jajko
- parę kropel esencji migdałowej
- 2 gruszki pokrojone w niewielkie kawałeczki
Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać jajko, esencje migdałową, zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zmielone migdały, wymieszać.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto cienko rozwałkować na grubość 0,4mm. Wykrawać krążki na rozmiar podobny do śred. tartaletki. Ciasto wyłożyć do foremki, lekko docisnąć do brzegów. Odkroić wystające krawędzi. Każdą foremkę napełnić kremem do 3/4 wysokości. Na wierzch wyłożyć gruszki. Piec w 175-180C i piec ok. 20-25 min. aż wierzch się zetnie i nabierze złocistego koloru. Przestudzić, wyjąc z foremek.
Smacznego.
mniam, jakie pyszne :]
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalia!! Bardzo serdecznie pozdrawiam <3
UsuńŚliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńMi do takich drobiazgów brakuje cierpliwości ;)
Bardzo mi miło, że się podoba. Dziękuje i pozdrawiam <3
UsuńPyszne tarteletki, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje kochana za miłe słowa!! Serdecznie pozdrawiam <3
Usuń