2016/03/24

Bezglutenowe ciasto kokosowo-pekanowe z borówką amerykańską


Pyszne ciasto, całkowicie bezglutenowe. Dla osób które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Wyraźnie dominuje w nim smak kokosu. Borówki amerykańskie świetne pasują do tego typu ciasta, gdyż dodają mu wilgotności. Zdrowe i łatwe w wykonaniu. Serdecznie polecam :)


~Składniki~
  • 2 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka pekanów
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 3/4 szklaki syropu z agawy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 gr.borówek amerykańskich

        1.     Piekarnik rozgrzać do 180C. Foremkę o wym. 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia.
        2.      Wiorki kokosowe i pękamy rozdrobnić w mikserze na drobniejsze kawałki.
        3.      W misce wymieszać suche składniki: mąkę migdałową, mąkę kokosową,cynamon, sól, sodę oczyszczoną.
        4.      W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka, roztopiony olej kokosowy, syrop z agawy, esencje waniliową.
        5.      Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać rozdrobnione wiórki kokosowe i orzechy pekan. Na koniec dodać borówki amerykańskie i wszystko razem wymieszać.
        6.      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać wierzch ciasta. Piec ok. 25-30
min. Wystudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku aby
ciasto nie wysychało. Smacznego.



4 komentarze: