Pyszne ciasto, całkowicie bezglutenowe. Dla osób które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Wyraźnie dominuje w nim smak kokosu. Borówki amerykańskie świetne pasują do tego typu ciasta, gdyż dodają mu wilgotności. Zdrowe i łatwe w wykonaniu. Serdecznie polecam :)
~Składniki~
- 2 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szkanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka pekanów
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklaki syropu z agawy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 gr.borówek amerykańskich
1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Foremkę o wym. 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Wiorki kokosowe i pękamy rozdrobnić w mikserze na drobniejsze kawałki.
3. W misce wymieszać suche składniki: mąkę migdałową, mąkę kokosową,cynamon, sól, sodę oczyszczoną.
4. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka, roztopiony olej kokosowy, syrop z agawy, esencje waniliową.
5. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać rozdrobnione wiórki kokosowe i orzechy pekan. Na koniec dodać borówki amerykańskie i wszystko razem wymieszać.
6. Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać wierzch ciasta. Piec ok. 25-30
min. Wystudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku aby
ciasto nie wysychało. Smacznego.
Naprawdę smakowite:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana i pozdrawiam <3
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuń