Moja przygoda z pieczeniem chlebka bananowego nadal trwa. Mogłabym
powiedzieć, że jest to w pewnym sensie uzależnienie. Takie wypieki są łatwe, smaczne i bardzo zdrowe. Dodają energii i bardzo sycą. Taki chlebek można przechowywać dłużej w porównaniu od innych ciast. Z czasem smakuje coraz lepiej i nie traci swojej wilgotności. Możemy go zjeść z tym co lubimy najbardziej - dżemem, masłem orzechowym - chlebek ze wszystkim smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.
~Składniki~
- 3 duże dojrzałe banany
- 1 banan na wierzch ( przekrojony wzdłuż )
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek roztopionego olejów kokosowego tłoczonego na zimno
- 125-150 gr borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzać do 180C. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Banany, jajka, olej kokosowy, miód i ekstrakt z wanilii zmiksować. Mąkę kokosową, sól, cynamon, sodę oczyszczoną wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać ocet jabłkowy. Dodać
borówki amerykańskie, delikatnie wymieszać składniki. Ciasto wyłożyć do foremki. Wyrównać wierzch i ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Pięć ok. 45-50 min. Ciasto po upieczeniu powinno być suche i mieć brązowy kolor. Wystudzić na kratce.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Banana bread with blueberries
My adventure with roasted banana hotcakes continues. I could say that it is in a sense an addiction. These pastries are easy in making, tasty and very healthy. Energize you and stare upon. This bread can be stored longer in contrast to other cakes. And even tastes better with time and always stays humid. You can eat it with what you like best - jam, peanut butter or nutella - cake tastes wonderfuly with everything. I highly recommend it.
~Ingredients~
- 3 large ripe bananas
- 1 banana on top (sectioned along)
- 4 eggs
- 5 tablespoons honey
- 1 cup coconut flour
- 2 teaspoons cinnamon
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 teaspoon baking soda
- 1 tablespoon of apple cider vinegar
- 1/4 teaspoon salt
- 6 tablespoons melted coconut oil cold pressed
- 125-150 gr blueberries
Preheat the oven to 180C. An elongated mold put with baking parchment paper. Bananas, eggs, coconut oil, honey and vanilla extract and mix. Mix coconut flour, salt, cinnamon, baking soda. Mix dry ingredients with wet, add apple cider vinegar. Add blueberries while gently mixing the ingredients. Put dough into the mold. Align the top and place sliced banana. Bake approx. 45-50 min. Cake after baking should be dry and have a brown color. Let it cool on a wire rack.
Bon Appetit.
Uwielbiam bananowy chlebek :) Taki z borówkami? Zapachniało mi latem.
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubie!! Dziękuje Magdo :))
Usuń