Z nadejściem lata zmieniamy nasze menu i wprowadzamy do niego dużo sezonowych warzyw i owoców. Jedną z takich potraw jest chłodnik litewski - idealny na upalne dni, bogaty w pyszne warzywa sezonowe i pachnący świeżymi ziołami.
~Składniki~
- 1 duży pęczek botwinki
- 8 młodych buraczków
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 500 ml. kefiru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz
Warzywa umyć i osuszyć. Liście botwinki pokroić, włożyć do rondelka i zalać wodą. Zagotować - w trakcie gotowania dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Gotować ok. 5 min, przelać przez sito, zostawić do wystygnięcia.Buraki skropić olejem, zawinąć w folie aluminiową. Piec w 200C ok. 30-35 min. Wystudzić, oczyścić ze skórki.Warzywa drobno pokroić: burak, ogórek, dymkę, rzodkiewkę, koperek. Pokrojone warzywa wyłożyć do miski, dodać ostudzoną botwinkę.Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą, dodać wyciśnięty sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, pieprz. Do jogurtu z kefirem dodać przyprawy, wymieszać. Przelać do miski z warzywami i dokładnie połączyć składniki. Miskę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. 4 godz. lub całą noc. Podawać chłodnik z przekrojonym na pół jajkiem.Smacznego.
- 1 large bunch of beetroot
- 8 young beetroot
- 1 cucumber
- 1 bunch radishes
- 1 bunch green onions
- 1 bunch dill
- 3 cloves garlic
- 3 hard-boiled eggs
- 1 liter of natural yoghurt
- 500 ml. kefir
- juice of half a lemon
- 2 teaspoons of sugar cane
- salt and pepper
Wash and dry vegetables. Cut leaves of beetroot, add to saucepan and cover with water. Boil - during cooking add 2 tablespoons of lemon juice and 1 tablespoon of sugar cane. Cook for approx. 5 minutes, pour through a sieve, leave to cool.Sprinkle the beets with oil, wrap in aluminum foil. Bake at 200C approx. 30-35 min. Let it cool and then cleanse the skin.Finely cut vegetables: beets, cucumber, spring onions, radishes, dill. Chopped vegetables put into a bowl, add the cooled beetroot.Crushed garlic mash with salt, add squeezed lemon juice, 1 teaspoon sugar cane and pepper. Add kefir yogurt with spices and mix. Pour into a bowl with vegetables and thoroughly combine the ingredients. Cover bowl with plastic wrap, refrigerate for approx. 4 hours. or all night. Serve cold soup with egg cut in half.Enjoy your meal.
Najlepszy na takie upały jak dziś :>
OdpowiedzUsuńIdealny na upał :)
OdpowiedzUsuń