Najlepsze są jeszcze ciepłe, pachnące cynamonem, goździkami i imbirem. Na śniadanie, dla dzieciaków lub na podwieczorek. Bardzo aromatyczne, pyszne i sycące.
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 1 jajko
- 100 ml. mleka
- 1,5-2 łyżki kopiaste kaszy manny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, cynamonu, mielonych goździków, imbiru
- 2 łyżki cukru
- olej roślinny
- jogurt naturalny do podania
- zamiast panierki użyłam zmielone migdały
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka oczyścić i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Polać sokiem cytrynowym, wymieszać.
Do rondelka dodać masło, roztopić. Następnie wlać mleko. Do podgrzanego mleka wyłożyć marchewkowo - jabłkową masę. Przykryć pokrywką i dusić ok. 10 min. Dodać przyprawy: cukier, sól, cynamon, goździki, imbir, kaszę manną. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 5 min. Masa powinna zgęstnieć. Wyłączyć palnik, odstawić do wystygnięcia. Do wystygniętej masy dodać jajko, wymieszać. Uformować niewielkie placuszki, obtoczyć w zmielonych migdałach. Obsmażyć z obu stron do złocistego koloru. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego.
ENGLISH VERSION
Carrot - apple fritters
The best are yet warm with fragrant cinnamon, cloves and ginger. For breakfast, for the kids or for afternoon tea. Very flavorful, delicious and filling.
~Ingredients for 4-6 servings~
- 3 carrots
- 2 apples
- 1 egg
- 100 ml. milk
- 1.5-2 heaped tablespoons semolina
- 1 tablespoon butter
- 1 tablespoon lemon juice
- a pinch of salt, cinnamon, ground cloves, ginger
- 2 tablespoons sugar
- vegetable oil
- plain yogurt to give
- Instead of breading I used ground almonds
Grate the carrots on the coarse mesh. Cleaned apples cut into very small cubes. Pour the lemon juice and mix.
Add the butter into a saucepan, melt. Then pour the milk. To a warmed milk put carrot - apple mass. Cover with a lid and simmer approx. 10 min. Add spices: sugar, salt, cinnamon, cloves, ginger, semolina. All mix well, cover with a lid and simmer approx. 5 min. The mixture should thicken. Turn off the burner, set aside to cool. To a cooled mass add the egg, mix well. Shape into small cakes, coat with ground almonds. Fry on both sides until golden brown. Serve with yoghurt.
Enjoy your meal.
pyszne placuszki!
OdpowiedzUsuń