2015/03/03

Marchewkowo - jabłkowe placuszki


Najlepsze są jeszcze ciepłe, pachnące cynamonem, goździkami i imbirem. Na śniadanie, dla dzieciaków lub na podwieczorek. Bardzo aromatyczne, pyszne i sycące.

~Składniki na 4-6 porcji~

  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 100 ml. mleka
  • 1,5-2 łyżki kopiaste kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, cynamonu, mielonych goździków, imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • olej roślinny
  • jogurt naturalny do podania
  • zamiast panierki użyłam zmielone migdały

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka oczyścić i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Polać sokiem cytrynowym, wymieszać.

Do rondelka dodać masło, roztopić. Następnie wlać mleko. Do podgrzanego mleka wyłożyć marchewkowo - jabłkową masę. Przykryć pokrywką i dusić ok. 10 min. Dodać przyprawy: cukier, sól, cynamon, goździki, imbir, kaszę manną. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 5 min. Masa powinna zgęstnieć. Wyłączyć palnik, odstawić do wystygnięcia. Do wystygniętej masy dodać jajko, wymieszać. Uformować niewielkie placuszki, obtoczyć w zmielonych migdałach. Obsmażyć z obu stron do złocistego koloru. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego.




ENGLISH VERSION
Carrot - apple fritters

The best are yet warm with fragrant cinnamon, cloves and ginger. For breakfast, for the kids or for afternoon tea. Very flavorful, delicious and filling.

~Ingredients for 4-6 servings~
  • 3 carrots
  • 2 apples
  • 1 egg
  • 100 ml. milk
  • 1.5-2 heaped tablespoons semolina
  • 1 tablespoon butter
  • 1 tablespoon lemon juice
  • a pinch of salt, cinnamon, ground cloves, ginger
  • 2 tablespoons sugar
  • vegetable oil
  • plain yogurt to give
  • Instead of breading I used ground almonds
Grate the carrots on the coarse mesh. Cleaned apples cut into very small cubes. Pour the lemon juice and mix.
Add the butter into a saucepan, melt. Then pour the milk. To a warmed milk put carrot - apple mass. Cover with a lid and simmer approx. 10 min. Add spices: sugar, salt, cinnamon, cloves, ginger, semolina. All mix well, cover with a lid and simmer approx. 5 min. The mixture should thicken. Turn off the burner, set aside to cool. To a cooled mass add the egg, mix well. Shape into small cakes, coat with ground almonds. Fry on both sides until golden brown. Serve with yoghurt.
Enjoy your meal.

1 komentarz: