2016/06/14

Zupa krem z batatów i kalafiora z dodatkiem puree z groszku i awokado

Smaczna i sycąca zupa warzywna z dodatkiem mleka kokosowego i puree z groszku i awokado, dzięki któremu zupa nabiera ciekawego i orzeźwiającego smaku mięty i limonki.


~Składniki~
  • 1 duży dojrzały batat
  • 2 szklanki różyczek kalafioru
  • 1 cebula
  • 2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 - 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, papryka pimenton 

Sposób przygotowania: na patelni zeszklić posiekaną cebule i czosnek ok. 3-4 min. Dodać obrany i pokrojony w kostkę batat, różyczki kalafiora i paprykę pimenton, wymieszać. Dusić ok. 8-10 min. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować ok. 20 min. Dodać mleko kokosowe, sól, pieprz. Zmiksować i ponownie podgrzać ( nie zagotowywać ). Odstawić z ognia.

~Składniki na puree z groszkiem i awokado~
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • listki mięty
  • sól, pieprz
Do garnuszka wlać wodę, dodać mrożony groszek. Zagotować ok. 4-5 min. Do blendera dodać groszek, awokado, listki mięty, oliwę, sok z limonki i przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na puree. Zupę rozlać do miseczek dodając po łyżce pure.
Smacznego.



ENGLISH VERSION
Cream soup made of sweet potato and cauliflower puree with the addition of peas and avocado

Tasty and nutritious vegetable soup with coconut milk and mashed peas and avocados, so that the soup has an interesting and refreshing taste of mint and lime.

~Ingredients~

  • 1 large ripe sweet potato
  • 2 cups of cauliflower florets
  • 1 onion
  • 2 garlic clove
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 500 - 600 ml vegetable stock
  • 1 can of coconut milk
  • salt, pepper, paprika Pimenton
Preparation: in a frying pan fry the chopped onions and garlic approx. 3-4 minutes. Add the peeled and diced sweet potato, cauliflower florets and pepper - mix. Simmer approx. 8-10 min. Vegetables translate into a pot, pour in broth and cook approx. 20 min. Add the coconut milk, salt and pepper. Mix and heat again (not zagotowywać). Aside from the fire.

~Ingredients for mashed peas and avocado~
  • 1 cup frozen peas
  • 1 ripe avocado
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons lime juice
  • mint leaves
  • salt pepper
In a pot, pour water, add frozen peas. Boil approx. 4-5 minutes. To a blender add the peas, avocado, mint leaves, olive oil, lime juice and season with salt and pepper. Mix the mashed. Pour the soup into bowls by adding a spoonful of pure.
Bon Appetit.

2016/06/05

Pieczone bataty nadziewane warzywami podane z grillowanymi szparagami

Sezonowy przepis na pieczone lub grillowane szparagi z nadziewanym, pieczonym batatem. Smaczne jako samodzielne danie albo dodatek do ryb lub mięsa, dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.


 ~Grillowane szparagi~
  • 500 gr zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka prowansalskich ziół
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • sól, pieprz

Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Szparagi złamać w miejscu zdrewniałej łodygi ( najtwardsza część ). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Szparagi posmarować oliwą, oprószyć ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Piec na rozgrzanym grillu, można wykorzystać tacki aluminiowe jako spód ok. 5-6 min. Czas od czasu przewracać na drugą stronę do lekkiego zrumienienia lub upiec w piekarniku w 220C ok. 10-12 min.

~Składniki na pieczone bataty z warzywami~


  • 2 średnie bataty
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 mini cukinia
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Bataty umyć i dokładnie wyszorować. Naciąć w poprzek, natrzeć oliwą. Zawinąć w folie aluminiową i piec w 200C ok. 15 min. W międzyczasie umyte pieczarki i cukinie pokroić w drobną kostkę . Skropić oliwą z

oliwek, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Bataty wyjąc z piekarnika, do środka każdego batata dodać po 2-3 łyżki nadzienia i posypać  parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25
min. do miękkości. Podawać od razu po upieczeniu.
Smacznego.





ENGLISH VERSION
Baked sweet potatoes with vegetables and grilled asparagus

Seasonal recipe for baked or grilled asparagus with stuffed and baked sweet potato. Delicious as a separate dish or addition to fish ormeat, good both hot and cold.

~Ingredients for grilled asparagus~
  • 500 gr of green asparagus
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 tsp of Provencal herbs
  • 1 clove of finely chopped garlic
  • salt pepper
Asparagus wash under running water. Asparagus break at woody stalks (the hardest part). Dry with a paper towel. asparagus spread with olive oil, sprinkle with herbs, garlic, salt and pepper. Bake
on the hot grill, you can use aluminum trays as the bottom approx. 5-6 min. From time to time to turn over to the other side to light browning and bake in the oven at 220C approx. 10-12 min.

~Ingredients for baked sweet potatoes with vegetables~
  • 2 medium sweet potatoes
  • 4 medium mushrooms
  • 1 mini zucchini
  • 1 tablespoon of Parmesan cheese
  • 1 teaspoon of dried herbs
  • salt pepper
  • 2 tablespoons of olive oil
Sweet potatoes wash and scrub thoroughly. Cut crosswise, rub with olive oil. Wrap in aluminum foil and bake at 200C approx. 15 min. In the meantime washed mushrooms and courgettes, cut into small cubes. Drizzle with olive oil, add the herbs and season with salt and pepper. Mix. yams Remove from the oven, inside each sweet potato add 2-3 tablespoons filling and sprinkle with Parmesan cheese. Put in the oven and bake for approx. 25 min. until tender. Serve immediately after baking.
Bon Appetit.